Mainos

Pikavippiyhtiöiden pankkihaaveet kariutumassa

Suomalaisten pikavippiyhtiöiden haaveet pankkitoimiluvista ovat ainakin toistaiseksi kaatuneet. Pikaluottoja tarjoavat yhtiöt Risicum ja Ferratum hakivat Finanssivalvonnasta lupaa pankkitoiminnalle, mutta nyt molemmat ovat vetäneet hakemuksensa pois.

Risicum teki näin jo alkukesästä, Ferratum elokuun lopussa. Ferratum Groupin toimitusjohtaja Jorma Jokela on luonnollisesti pettynyt mies.

- Totta kai tämä tilanne harmittaa todella paljon. Meillä on kahden vuoden työ taustalla, ja rahaa on palanut tähän hankkeeseen liki miljoona euroa.

Jokela uskoo, että viime kevät oli pankkitoimiluvan hakemiselle ajankohtana mahdollisimman huono. Taustalla olivat sekä finanssikriisi että Sofia Pankin ongelmat.

- Sofia Pankin kaatuminen tietenkin laittoi asioita aika lailla uusiksi, ja varmaan meidän yhtiöstä tuli sitten tämän tapauksen uhri.

Fiva: Pikavippaajilla pankkitoimintaan vielä pitkä matka

Finanssivalvonta (Fiva) ei kommentoi yksittäisiä hakemuksia, mutta sen tulkinnan mukaan pikaluototusala ja pankkitoiminta ovat Suomessa vielä kaukana toisistaan. Epäilystä herättää erityisesti yhtiöiden perimät kovat korot ja se, että pankkina pikalainayhtiöt lainaisivat rahaa asiakkaiden talletuksista. Nykyisin lainaraha otetaan pikavippiyhtiöiden omasta pussista.

- Kun toimitaan tallettajien varoilla, on keskeistä, että pankki pystyy varmistamaan riittävästi asiakkaiden maksukyvyn. Ja se sopii aika huonosti tällaiseen pikavippitoimintaan, Finanssivalvonnan johtava neuvonantaja Erkki Kontkanen sanoo.

Kontkanen myöntää myös, että Sofia Pankin kaatuminen muistutti rahoitusmarkkinoiden epävarmuudesta.

- Rahoitusmarkkinoiden vakaus on keskeinen asia, jota meidän tulee seurata. Sehän oli kansainvälisen finanssikriisin suurin opetus, että sellaista tilannetta kuin muutama vuosi sitten tuli, ei saa enää kehittyä.

Ferratum tähyää mahdollisesti ulkomaille

Ferratum aikoo vielä neuvotella Finanssivalvonnan kanssa siitä, millä edellytyksillä he voisivat saada Suomessa pankkitoimiluvan. Jos ymmärrystä ei löydy, mahdollisuuksia pankkitoimintaan tarkastellaan Jokelan mukaan myös ulkomailta. Esimerkiksi Ruotissa, Norjassa ja Virossa pikalainayhtiöt toimivat myös pankkeina.

- Jos me Suomessa jätämme uuden hakemuksen sisään, se edellyttää meiltä täydellistä liiketoimintasuunnitelman uudelleen järjestelyä. Siinä olisi kyllä paljon työtä edessä, Jokela sanoo.

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.