Pikavipit ajavat myös ruotsalaisnuoria velkakierteeseen

Tekstiviestillä otettavat pikalainat ovat suistaneet ruotsalaisia nuoria velkakierteeseen. Viime vuonna yli 20 000 lainaa joutui perittäväksi. Lainanottajista yli kolmannes on 25-vuotiaita tai nuorempia.

Digitoday-verkkolehden mukaan tekstivietillä otettavat pikavipit ovat olleet Ruotsin markkinoilla pari vuotta. Ensimmäiset niistä joutuivat voudille perintään jo kolme kuukautta myöhemmin.

Kuluttajaviranomaiset ovat huolissaan kehityksestä.

- On syytä olla huolestunut, maan kuluttajaviraston päällikkö Gunnar Larsson toteaa AFP:lle.

Lukuisia lainanantajia lyhyessä ajassa

Larssonin mukaan sms-lainoja ottavat pääasiassa teini-ikäiset ja muut alhaisten tuloluokkien edustajat. Larssonin mukaan monet lainanottajat eivät pysty maksamaan lainoja ajoissa, ja joutuvat ottamaan uusia lainoja maksaakseen korkean koron sekä viivästysmaksut. Laina-aika on yleensä kuukausi.

Tekstiviestilainojen suuresta suosiosta kertoo se, että Ruotsin markkinoille on tullut parissa vuodessa kolmisenkymmentä lainanantajaa. Uranuurtaja Mobillån Sverige pitää kritiikkiä liioiteltuna.

- Sms-lainojen suuri suosio yllätti viranomaiset, eivätkä he osaa käsitellä asiaa, tiedottaja Carl Rosenbaum sanoo.

Rosenbaum kertoi, että yhtiön asiakkaiden keski-ikä on 32 vuotta ja että ns. huonoja lainoja on vain kaksi prosenttia luottokannasta. Määrä on pienempi kuin monella muulla luottolaitoksella.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat