Mainos

Pikavipeille puuhataan korkokattoa: "Sama kuin täyskielto"

Pikavippifirmojen toimintaa ollaan rajoittamassa kovalla kädellä. Oikeusministeriön työryhmä esittää alle tuhannen euron pikavipeille korkokattoa, joka pienentäisi merkittävästi alan yritysten tuottoja.

– Korkokatto on käytännössä sama asia kuin täyskielto nykyiselle toiminnalle. Tämä johtaa perustuslailliseen ongelmaan, kun puututaan elinkeinon vapauteen ja omaisuuden suojaan, sanoo Pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto.

Työryhmä luovuttaa esityksensä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.) ensi keskiviikkona. MTV3 uutisten tietojen mukaan työryhmä esittää 36-50 prosentin vuosikorkokattoa.

Alan etujärjestö laskee, että keskimääräisessä - 243 euron ja 33 päivän - lainassa korkotuotto putoaisi 55 eurosta jopa 6 euroon.

Kuusisto arvioi, että tuhannen euron korkokattoraja nostaisi myös lainasummia.

– Meillä on vahvaa tietoa siitä, että lainasummien kasvaminen ja maksuaikojen piteneminen lisäävät myös maksuhäiriöitä, hän muistuttaa.

Pikavippejä on kaupattu Suomessa vuodesta 2005 lähtien ja niiden kysyntä on kasvanut vuosittain noin kolmanneksella.

– Viime vuonna myönnettiin 1,4 miljoonaa pienlainaa. Hakemuksia tehtiin pari miljoona, sillä noin 40 prosenttia hakemuksista hylätään. Kyllä ihmiset keksivät tilalle muita tapoja saada lainaa, Kuusisto sanoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on luvannut lakiesityksen eduskunnalle viimeistään syksyllä.

Tällä aikataululla pikavippien rajoitukset tulisivat voimaan ensi vuodenvaihteessa - korkokatolle työryhmässä on pohdittu myös siirtymäaikaa.

Eduskunnassa on ollut kova tahto rajoittaa pikavippifirmojen toimintaa. Kokoomusedustaja Sampsa Katajan lakialoite pikavippien täyskiellosta on saanut laajaa kannatusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.