Pikatuomioistuin kiinnostaa oikeusministeriä

Oikeusministeri Jussi Järventauksen mukaan Suomessa voitaisiin ottaa mallia newyorkilaisesta pikatuomioistuimesta. Järventaus tutustui tuomioistuimeen Yhdysvaltain-vierailullaan.

Midtown Community Court -tuomioistuimen työ perustuu asioiden nopeaan käsittelyyn ja yhtä nopeaan tuomioiden täytäntöönpanoon. Rangaistukset ovat pääasiassa yhdyskuntapalvelua. Saman talon palveluihin kuuluu myös eräänlainen saattohoito eli rikoksiin syyllistyneillä on mahdollisuus tai velvollisuus hakea apua ongelmiinsa eri alojen asiantuntijoilta, lääkäreiltä, huumeneuvojilta ja psykologeilta.

Yhteistyötä viranomaisten välillä lisättävä

Järventauksen mielestä New Yorkin kokeilutuomioistuimen toiminta oli hyvin mielenkiintoista. -Koko ajan on mietittävänä, millä tavalla tuomioistuinlaitoksen toimintaa voisi kehittää ylipäänsä ja varsinkin nuorten rikoksiin syyllistyneiden kohdalla. New Yorkin mallissa varsinkin jatkohoito eli saattaminen rikoksettomalle tielle herättää ajatuksia. Tuoreessa oikeusministeriölle luovutetussa kansallisessa rikoksentorjuntaohjelmaa koskevassa esityksessä yhtenä peruspilarina on nimenomaan yhteistyö eri viranomaistahojen kesken, Järventaus huomautti. Kokeilutuomioistuimessa rikokseen syyllistynyt joutuu oikeuden eteen 18 tunnin kuluessa rikkeen tekemisestä.

-Prosessin nopeus hieman arveluttaa. On tarkkaan mietittävä, että oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin toteutuu joka suhteessa. Heikkoutena on New Yorkin mallissa on se, että tällaisessa tuomioistuimessa ei voi käsitellä juttuja, joissa vahingon kärsineellä on vaatimuksia. Järventaus sanoo myös, ettei rikkeestä leimaaminen Suomessa onnistu kuten New Yorkissa. Siellä pikatuomitut suorittavat yhdyskuntapalvelua yhtenäisissä haalareissa, joista vaikkapa graffiteja pesevän henkilön tunnistaa rötöksen sovittajksi.
(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat