Pikaruokaa, drinkkejä ja riksakyytejä – Helsinki villiintyi Ravintolapäivästä

Lauantaina 21.5. ensimmäistä kertaa järjestetty, tiukkoja ravintolalakeja vastaan protestoiva Ravintolapäivä sai helsinkiläiset liikkeelle päivän ajaksi perustettuihin pop-up -ravintoloihin. Tunnelma kaupunkilaisten keskuudessa oli erityisen aurinkoinen ja avoin.

Vegeruokaa Kruunuhaassa, kerrostalon koriravintola Kalliossa, riksabaari Ruttopuistossa, drinkkejä Viiskulmassa ja luonnonyrttipizzaa Kalasataman konteilla. Lauantaina järjestettyyn Ravintolapäivään mahtui toinen toistaan uskomattomimpia konsepteja, joiden suosio yllätti ravintoloitsijatkin. Monista pop-up -ravintoloista kun loppui herkut muutamassa tunnissa. Helsinkiläiset olivat todella löytäneet tämän ensimmäistä kertaa järjestettävän, uniikin tapahtuman, joka saa näillä näkymin jatkoa jo elokuussa.

Päätimme lähteä tutustumaan muutamaan konseptiin vuoden Suomessa asustaneen japanilaisen ystäväni Akikon kanssa. Kierrokseen mahtui monenlaisia kokemuksia:

Kuninkaallinen riksakyyti, superfoodia ja kiviuunipizzaa

Akiko on alusta asti innoissaan Ravintolapäivästä, mutta samalla myös äärimmäisen hämmästynyt koko konseptista.

– Miten upea idea! Saako näin tehdä Suomessa? Tämä ei ikinä onnistuisi Japanissa, lait ovat niin tiukkoja, Akiko kertoo.

Saavumme Ruttopuistona tunnettuun Vanhaan kirkkopuistoon, jossa meitä odottaa parrakas riksakuskimme Matti. Hän toivottaa meidän lämpimästi tervetulleeksi ja ojentaa kylmän kuohuviinipullon matkaevääksi Ravintolapäivän kunniaksi. Riksabaari kulkee Ravintolapäivänä nimellä Handle Bar ja kyytivaraukset on täytynyt suorittaa ennakkoon.

Puolen tunnin mittainen kiertoajelu vie meidät Esplanadin kautta Kaivopuistoon ja Punavuoreen. Tunnelma on rento ja olo kuin kuninkaallisilla. Akiko vilkuttaa ohikulkijoille ja saa vastaukseksi suomalaisittain hämmentävän paljon hymyjä ja tervehdyksiä. Keskustelemme koko aurinkoisen riksamatkan ystävällisen kuskimme kanssa.

– Olen tehnyt tätä jo neljä vuotta. Normaalisti kyydissä ei tosin ole tarjolla kuohuviiniä. Asiakkaat maksavat kyydistä oman tunnon mukaan ja useimmiten saan enemmän kuin voisin ikinä toivoa, Matti kertoo.

Riksa-ajelun reitiltä löytyy kaksi muutakin Ravintolapäivän pop-up -konseptia. Luonnonyrttejä hyödyntävä Rakkauden kahvila tarjoilee asiakkailleen superfoodia terveellisten vihersmoothieiden sekä salaattien merkeissä. Sympaattisen pikkukioskin pitäjä suunnittelee konseptinsa laajentamista Ravintolapäivän ulkopuolellekin, sillä tällaisille erikoiskioskeille löytyisi nyt kysyntää.

Seuraavaksi ohitamme Pystybaari Mimosan, joka on selkeästi yksi Ravintolapäivän suosituimmista konsepteista. Viiskulman kupeessa sijaitseva drinkkibaari on ääriään myöten täynnä ja jono jatkuu pihalle saakka. Janoisille ihmisille näyttää maistuvan kirkkaankeltaiset iltapäivädrinkit.

Riksakyydin päätyttyä suuntaamme Kalasatamaan, jossa paikalla ovat koko Ravintolapäivän idean isät Antti Tuomola ja Timo Santala pyöräbaarinsa kera. Tarjolla on herkullisia tapaksia ja kotoisia drinkkejä muutaman euron hintaan.

– Koko ajan tulee soittoa, että missä päin kaupunkia olemme. Suosio on yllättänyt meidät täysin, Santala kertoo.

Graffitiseinien kehystämillä Kalasataman konteilla toimii myös Forager <3 Baker, joka tarjoilee tuoretta pizzaa puulämmitteisestä kiviuunista. Ravintola toimii itsepalveluperiaatteella ja paikalla on kymmenittäin nälkäisiä pyörittelemässä omia taikinapallojaan pizzoiksi. Täytteinä on monenlaisia luonnonantimia aina voikukista nokkosiin. Musiikki raikaa ja tunnelma on suorastaan epätodellinen.

– En voi uskoa, että olemme Suomessa. Suomalaiset eivät ikinä ole tällaisia! Ihmiset ovat niin avoimia ja iloisia, Akiko hämmästelee ja suunnittelee sushibaarin avaamista seuraaviksi Ravintolapäiviksi.

Gourmetruokaa kerrostalokaksiossa

Illalla piipahdan vielä ViiniTV:n järjestämällä spesiaali-illallisella, jonka ruokatarjoiluista vastaa Ravintola Olossakin työskennellyt kokki Veli-Matti Jälkö. Heti ovella illallisvieraita hemmotellaan erikoisshampanjalla ja ruokatarjoilua siivittävät uskomattomat vuosikertaviinit. Neljätoista toisilleen tuttua ja tuntematonta kulinaristia saa kokea vaivaisella 15 eurolla uskomattoman makuelämyksen.

Tarjolla on kaikkea aina ankanmaksamoussesta sianniskaan ja marjaisaan jälkiruokaan. Kokki on panostanut ruoan lisäksi myös esillepanoon ja on väsännyt käsin jokaiselle oman höylätyn ja kyllästetyn puulautasen. Sapuskat valmistuvat kerrostalokaksion keittiössä, mutta tunnelma ja annokset ovat kuin Michelin-ravintolasta.

Seuraava Ravintolapäivä järjestetään näillä näkymin elokuussa. Katso lisätietoja Ravintolapäivän Facebook-sivuilta.

Petra Kiiski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja