Mainos

Pikakäännytys säilyy ulkomaalaislaissa nykyisellään

Niin sanotun pikakäännytyksen nopeuttamista ajanut kokoomus ei saanut tukea valiokuntakäsittelyssä.

Hallituksen esittämiin uuden ulkomaalaislain pykäliin on tulossa valiokuntakäsittelyssä vain suhteellisen vähäisiä tarkennuksia. Eduskunnan hallintovaliokunta löi tänään lukkoon esityksensä pykälien sisällöstä. Hallituspuolueet pitivät odotetusti rivinsä ojennuksessa.

Ns. pikakäännytyksen nopeuttamista ajanut kokoomus ei saanut tukea muiden puolueiden edustajilta. Aikarajoituksen poistaminen perusteettomasti turvapaikkaa hakeneiden pikakäännytyksestä hylättiin äänin 12-4. Vasemmistoliiton edustaja äänesti tyhjää.

Hallintovaliokunnan mietinnössä otetaan kuitenkin huomioon perustuslakivaliokunnan kanta, jonka mukaan hallituksen esityksessä on liikaa valituskieltoja.

Vihreilläkin oli toiveita pykälien sisällöstä, mutta ne kaatuivat äänestyksissä. Esitykset perustuivat ryhmän viime kesänä tekemään lakialoitteeseen, jossa mm. ajettiin jokaiselle turvapaikanhakijalle oikeutta hakemuksen yksilöllisen käsittelyyn.

Vihreiden toiveena on ollut saada muutos myös ulkomaalaisen opiskelijan oleskeluluvan pituuteen. Nykyisin sen voimassaolo lakkaa valmistumishetkellä. Vaikka opiskelijalla olisi työpaikka, työperusteisen oleskeluluvan käsittely jatkuu niin kauan, että käytännössä opiskelija ei voi jäädä suoraan valmistumisensa jälkeen Suomeen työskentelemään.

Keskustelua on viritelty myös pykälistä, joissa säädetään käännytetyn ulkomaalaisen Suomeen kuljettaneen liikenteenharjoittajan velvollisuuksista ja ilman tarvittavia asiakirjoja tapahtuneesta maahantuonnista liikenneyhtiöltä perittävistä korvauksista.

Valiokuntakäsittelyn loppusuoralla oleva ulkomaalaislakiesitys on käytännössä sama kuin viime vaalikaudella ajanpuutteen vuoksi rauennut silloisen sisäministerin Ville Itälän allekirjoittama esitys.

Pikakäännytyksen aikarajan poistamista koskeviin näkemyksiin on osaltaan vaikuttanut Slovakiasta Suomen saapuneiden turvapaikanhakijoiden uusi aalto. Osa hakijoista on jo ennen maahantuloa saanut kielteisen päätöksen jostain muusta EU-maasta.

Pikakäännytys on ollut käytössä vuonna 2000 voimaan tulleen ulkomaalaislain perusteella. Ilmeisen perusteettoman hakemuksen jättänyt tai ns. turvallisesta maasta saapunut turvapaikanhakija voidaan käännyttää aikaisintaan kahdeksantena päivänä sen jälkeen, kun päätös on annettu tiedoksi hakijalle. Menettelyn on katsottu vähentäneen selvästi perusteettomien hakemusten määrää.

Hallintovaliokunta saa mietintönsä valmiiksi perjantaina. Sitä ennen se muotoilee laajat perustelut. Yli 200 pykälää sisältävä uusi ulkomaalaislaki pyritään saamaan voimaan 1. toukokuuta. Euroopan unioni saa samana päivänä kymmenen uutta jäsenmaata.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.