Mainos

Pikadieetit lisäävät lihavuusriskiä

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pikaiset dieetit ovat usein haitallisia terveydelle: kilot tulevat helposti takaisin korkojen kera ja kehon rasvajakauma voi muuttua epäterveellisemmäksi. Jojo-laihduttaminen näyttää lihottavan erityisesti miehiä. Tutkimuksessa kolme neljästä merkittävästi laihduttaneesta kertoi painon nousseen takaisin.

Myös nuorena tupakoineet ovat muita todennäköisemmin vyötärölihavia myöhemmällä iällä. Naisilla tupakointi liittyy myös ylipainoisuuteen.

Helsingin yliopistossa väitelleen Suoma Saarnin mukaan tupakoinnin ja jojo-laihduttamisen karttaminen voivat olla luultua parempia keinoja, kun halutaan ehkäistä lihavuuteen liittyviä sairauksia.

Läski lisääntyy länsimaissa

Lihavuus on viime vuosikymmeninä yleistynyt, ja nyt jo yli puolet länsimaiden väestöstä on ylipainoisia. Samalla ovat yleistyneet terveydelle haitalliset laihdutuskeinot kuten syöpöttelyn korvaaminen tupakoinnilla.

Väitöstutkimus perustuu kolmeen laajaan kyselyaineistoon: kahteen kaksostutkimukseen ja yhteen entisille huippu-urheilijoille ja heidän vertailuryhmälleen tehtyyn tutkimukseen. Yhteensä kyselyihin on vastannut parikymmentätuhatta ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.