Mainos

Piispa toivoo oikeudelta ratkaisua naispappikysymykseen

Hyvinkäällä naispapin syrjintäepäily on siirtynyt naapuripoliisille jääviyskysymyksen takia. Vielä ei tiedetä, eteneekö ennakkotapauksena pidetty juttu oikeuteen asti.

Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka toivoo, että maallinen oikeus saisi kirkkoa jakavan naispappikysymyksen lopullisesti ratkottua.

- Parikymmentä vuotta olemme odotelleet, että tilanne asettuisi uomiinsa, ja kun se ei ole asettunut, niin näyttää siltä, että tälle asialle haetaan oikeudellista ratkaisua, Heikka toteaa.

Heikka kommentoi STT:lle tapausta, jossa epäillään Hyvinkään seurakunnan naispapin joutuneen syrjinnän kohteeksi. Vielä tässä vaiheessa ei ole varmuutta siitä, eteneekö tapaus koskaan oikeuteen saakka, sillä poliisi ei ole vielä päättänyt edes esitutkinnan aloittamisesta.

"Tilanne käymisvaiheessa"

STT:n tiedon mukaan epäillystä syrjinnästä on laadittu rikosilmoitus. Tapaus olisi ensimmäinen naispappeuteen liittyvä kiista, jota punnittaisiin syrjintälailla.

Heikka kuvaa tilannetta käymisvaiheeksi, koska laintulkinta on yhä mittaamatta korkeimpia oikeusasteita myöten. Hän ei osaa ennakoida, miten mahdollinen tuomio naispapin syrjinnästä vaikuttaisi esimerkiksi kirkon jäsenistöön.

- Sitten kun meillä on lainvoimainen päätös olemassa, niin sitä lakia on silloin kaikkien noudatettava, eikä sen jälkeen ole enää keskusteluille varaa. Jokaisen pitää tehdä omat johtopäätöksensä, Heikka sanoo.

"Vain huonoja ratkaisuja"

Syrjintäkohu alkoi maaliskuun alussa, kun Hyvinkään seurakuntaan vierailulle tullut Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (SLEY) miespastori kieltäytyi yhteistyöstä seurakunnan oman naispastorin kanssa. Seurakunnan naispapin piti toimia tämän ehtoollisavustajana.

Läsnä oli myös naisen esimies, vs. kirkkoherra Tauno Tuominen, jolle miehen kieltäytyminen juuri ennen messun alkua tuli yllätyksenä. Hän ei kertomansa mukaan ehtinyt puuttua tilanteeseen, ennen kuin nainen ilmoitti vetäytyvänsä messusta.

- Siinä tilanteessa oli vain huonoja ratkaisuja. On kyllä vaikeata ryhtyä neuvomaan kirkkoherraa siitä, mikä olisi ollut oikea ratkaisu, piispa Heikka huokaa.

SLEY on herätys- ja lähetysjärjestö, joka on ainakin Ruotsissa jättäytynyt kirkon ulkopuolelle.

Tutkintapyyntö yllätti

Syrjintäepäily on siirtynyt Keski-Uudenmaan poliisille, sillä alun perin tutkintapyynnön asiassa teki Hyvinkään kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pekka Laine, joka työskentelee Hyvinkään poliisissa.

- Koska tutkintapyynnön tekijä on meidän poliisilaitoksen komisario, niin katsoimme, ettei ole järkevää jääviyssyistä toimittaa tutkintaa täällä. Poliisin lääninjohdon pyynnöstä siirsin tutkinnan Keski-Uudenmaan poliisilaitokseen, rikosylikomisario Pekka Partanen kertoo.

Partanen piti tutkintapyyntöä melko yllättävänä vaikka arvioikin monen kansalaisen pohtineen asian selvityttämistä. Tutkintapyyntö jätettiin perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.