Mainos

Piispa: Jäsenkato vaarantaa kirkon toiminnan

Porvoon piispa on erityisen huolissaan siitä, että valtaosa kirkosta eronneista on nuoria aikuisia. Jos kumpikaan vanhemmista ei kuulu kirkkoon, lastakaan ei voida kastaa.

Porvoon piispa Gustav Björkstrand on huolissaan kirkosta eroamisen suosiosta. Kirkkoon kuuluvien osuus suomalaisista laskee vuoteen 2030 mennessä 15 prosenttiyksikköä, jos tahti jatkuu nykyisenä. Viime vuonna kirkosta erosi lähes 35 000 suomalaista.

- Kyseessä on selkeä trendimuutos, ennusti Björkstrand piispainkokouksen avajaisissa Karjaalla.

Piispan mukaan on todennäköistä, että luvut jopa kasvavat tulevaisuudessa. Björkstrandia mietityttää erityisesti se, että valtaosa kirkosta eronneista on nuoria aikuisia.

- Jos kumpikaan vanhemmista ei kuulu kirkkoon, lasta ei voida kastaa.

Piispan mukaan kirkko ei voi toimia nykyisellä tavalla, jos sen rahoituspohja heikkenee. Vaarassa ovat esimerkiksi lapsi- ja nuorisotyö sekä vanhustyö. Lisäksi jäsenkato voi vaikeuttaa hautausmaiden ja kirkkorakennusten kunnossapitoa.

- Jokainen yritys, joka ei halua ainoastaan pitää markkinaosuutensa vaan myös lisätä sitä, olisi erittäin huolestunut tällaisesta tilanteesta.

Björkstrandin mukaan kirkon tulisi nyt tehostaa tiedotusta ja kertoa, mitä hyötyä kirkon jäsenyydestä on. Piispan mielestä ihmisten on saatava tietää, mitä kirkollisverolla saa.

- Jos kirkko ei nykyisessä kulutusyhteiskunnassa tähän vastaa, niin seuraukset ovat tiedossa, sanoi piispa avajaispuheessaan.

Karjaan piispainkokous alkoi tänään ja päättyy huomenna. Kokouksen asialistalla ovat muun muassa kirkon keskushallinnon remontti ja naispappien virkapuvun uudistaminen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.