Piispa Irja Askola Vuoden homo -kohusta: "En tiennyt palkinnonsaajaa ennakkoon"

Helsingin piispa Irja Askola on selventänyt rooliaan Vuoden homo -palkinnon myöntämisessä. Askola jakoi perjantaina Vuoden homo -palkinnon 16-vuotiaalle Tuure Boeliukselle. Palkinto on herättänyt vilkasta keskustelua.

Askola sanoi Radio Dein haastattelussa ettei hän tiennyt palkinnon saajaa ennakkoon.

– Minun tehtäväkseni jäi avata se kirjekuori samaan tapaan kuin jossain Jussi- tai Venla-gaalassa. Minulla ei ollut mitään käsitystä valinnasta etukäteen. Kyseessä oli suljettu nettiäänestys, jonka voittajasta en todellakaan tiennyt, en muistakaan palkituista. Tehtäväni oli vain antaa palkinto eniten ääniä saaneelle.

Askola myöntää, että olisi harkinnut asiaa uudelleen, jos olisi tiennyt palkinnon saajan olevan alaikäinen.

– Tämä on jälkijättöinen kysymys. Olisin ainakin keskustellut näkökulmista järjestäjien kanssa hänen motiiveistaan ja vanhempien kannasta. Sitä mahdollisuutta ei nyt ollut.

"Palkittu on halunnut olla mukana"

Askola sanoo seuranneensa vilkkaaksi äitynyttä keskustelua.

– Palkinnon saaja on kuitenkin itse halunnut olla keskustelussa mukana ja kertonut omasta seksuaalisesta identiteetistään. Kyse on hänen tahdostaan ja järjestäjien valinnasta. Siihen en voi ottaa kantaa.

Kysymys samaa sukupuolta olevien vihkimisestä avioliittoon käy myös kirkossa vilkkaana. Piispat teettävät parhaillaan selvitystä seurauksista, joita kirkon vihkimisoikeuden luopumisella olisi.

Luopumista on harkittu, koska kirkossa ollaan erimielisiä samaa sukupuolta olevien kirkollisen vihkimisen sallimisesta. Kirkolliskokous ei ole vihkimystä hyväksynyt ja uusia avioliittolaki tulee voimaan kolmen viikon kuluttua. Askolan mukaan sama erimielisyys koskee piispoja.

– Olemme myös piispojen kanssa erimielisiä avioliittolain seurauksista. Sen takia selvitys tehdään vasta nyt.

Askola ei usko, että vihkimisoikeus etenee kirkolliskokouksen kautta. Hänen mielestään luterilaiset piispat voisivat jatkossa antaa luvan, vihitäänkö heidän hiippakunnassaan homopareja vai ei.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja