Mainos

Piispa Huovinen huolissaan Afganistanin siviileistä

Helsingin piispa Eero Huovinen on huolissaan runsaan viikon kestäneistä pommituksista Afganistanissa.

Vakavimpana kysymyksenä Huovinen pitää siviilien kohtaloa. Hän viittaa uutisiin, joiden mukaan nälkäkuolema uhkaisi jopa kuutta miljoonaa afgaania.

-Olemme tyrmistyneinä ja oikeutetusti tuominneet New Yorkin terrori-iskun, joka vaati 6 000 uhria. Eikö meidän ole sitä enemmän herättävä, kun kuulemme kuutta miljoonaa afgaania uhkaavasta kriisistä, hän kysyi sunnuntaisessa saarnassaan Karjaan kirkossa.

Huovinen pohti pommitusten vuoksi oikeutetun sodan klassisia periaatteita. Osa niistä näyttää hänestä toteutuvan, mutta pommitusten laajuus ja jatkuminen pakottavat kysymään, onko osa periaatteista sivuutettu. Vakavin kysymys hänelle oli siviilien kohtalo.

Huovinen mainitsi kuusi perinteistä oikeutetun sodan edellytystä: Vain laillisella esivallalla on oikeus ryhtyä sotilaalliseen voimankäyttöön, vain puolustussota voi olla oikeutettu, sotilastoimiin voidaan turvautua vasta, kun kaikki muut keinot ovat osoittuneet tuloksettomiksi, on oltava todennäköistä, että voimankäytöllä saavutetaan asetettu päämäärä eli rauhan ja oikeudenmukaisuuden toteutuminen, sotatoimet eivät saa kohdistua siviileihin ja voimakeinojen on oltava mahdollisimman rajoitettuja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.