Mainos

Piippu kätevästi kertanostolla

Rakentajalle on tarjolla monenlaisia savupiippuja. Tällä kertaa asennetaan tehtaalla kokonaan valmiiksi tehty, kaksihorminen piippu, jossa on sisällä teräsputket, niiden ympärillä eristeet ja pinnassa kevytsora ja betonivalu. Nuohousluukut ja savupellit avausmekanismeineen ja -vipuineen on asennettu paikoilleen käyttövalmiiksi.

Piipun asentamiseen kuluu aikaa varttitunnista puoleen tuntiin. Ellei sitä nosteta paikalleen saman tien kuljetusautosta, se on varastoitava tilapäisesti vaaka-asennossa siten, ettei se kanna keskeltä – silloin se on vaarassa vaurioitua. Turvallinen apuväline ovat kuljetuksessa käytetyt kuormalavat, joihin piippu on valmiiksi sidottu.

Piipun yläpäässä on nostolenkit, joihin nosturin liinat kiinnitetään ja piipun vipuamiseksi pystyasentoon. Kun nostoa aloitetaan, lenkkien on ehdottomasti oltava piipun sivuilla – ei missään tapauksessa ylä- ja alapuolella, koska sitä piippu ei mahdollisesti kestä. Kun piippu on saatu paikoilleen, nostolenkit voidaan poistaa rälläkällä. Toinen, aivan hyvä vaihtoehto on kuitenkin jättää ne paikalleen: kun katolla liikutaan, ne toimivat erinomaisina kiinnityskoukkuina turvavaljaille!

Tässä kohteessa nostaminen tapahtui katolle valmiiksi tehtyyn reikään. Piippu nostettiin pystyasennossa talon harjan yläpuolelle ja hivutettiin varovasti alas. Ohjeessa neuvotaan, että katolla olevan reiän pitäisi olla noin 8 cm piipun mittoja suurempi – eli kun piippu on mitoiltaan 40 x 68 cm, reiän koko on vastaavasti 48 x 76 cm. Piippua reikään osutettaessa on oltava tarkkana, ettei savupellin aukaisuvivusto tartu kiinni aukon reunoihin.

Aukkojen suhteen on myös otettava huomioon, että piipun turvaetäisyys palaviin materiaaleihin on 100 mm, mikä poikkeaa hiukan sisäputkellisista, eristetyistä ja ulkokuorellisista piipuista. Asialla on merkitystä ympäröivissä kattorakenteissa, joihin on pystyttävä asentamaan palovillaa 100 mm. Tämän pienen hankaluuden korvaa erinomaisesti se, että kun piippu lämpenee enemmän kuin nuo runsaasti eristetyt piiput, se myös varastoi itseensä lämpöä, mikä tulee hyödynnetyksi sisätilojen lämmityksessä: koska savupelti on aivan piipun yläpäässä, koko piippu pysyy lämpimänä. Tällä varmistetaan myös hyvä veto, sillä lämmin piippu vetää viileää paremmin!

Kellarin lattiaan oli laitettu etukäteen, betonin valun yhteydessä 12 mm kierretangot ja niihin mutterit ja prikat, jotka tasaavat piipun pohjan täsmälleen vaakasuoraan 30 mm päähän lattian pinnasta. Piipun alapäässä on kiinnityslaipat, joiden reikiin nämä tapit osuvat. Tappeihin kierretään lukkomutterit ja sen jälkeen nosturin koukku voidaankin irrottaa. Piippu on nyt varmasti pystysuorassa. Välipohjien aukot oli mitattu luotilangan avulla siten, että ne ovat kahdelta sivultaan suoraan linjassa alapuolella olevien ankkurointitappien kanssa.

Pelkkien kierretankojen varaan piippu ei toki jää, vaan sen alapään ympärille laitetaan vielä pieni painelaatikko, joka täytetään juotosbetonilla. Tällä tavalla kantavuus saadaan jakautumaan tasaisesti piipun koko pohjan alle.

Lisätietoja: Piippumies Oy, www.piippumies.fi

(JKA 27.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.