Mainos

Piilosyrjintä yleistä yliopistoissa

Yliopistojen tasa-arvosuunnitelmien täytäntöönpanossa on naistutkijoiden mukaan puutteita.

Helsingin tutkijanaiset -järjestö sanoo, että apurahakäytännöissä ja virantäytöissä ilmenee yhä paljon piilosyrjiviä käytäntöjä, jotka suosivat miestutkijoita. Paljon pätkätöitä tekevien naistutkijoiden määräaikaisia työsuhteita saatetaan myös katkaista äitiyden vuoksi.

Valtiotieteen tohtori Leena Kantola Helsingin yliopistosta kertoo, että lisäksi miesten tekemää tutkimusta pidetään yhä arvokkaampana kuin naisten tekemää tutkimusta.

Helsingin tutkijanaiset -järjestön mukaan tasa-arvosuunnitelman avulla yliopistoissa voitaisiin edistää muun muassa sukupuolisensitiivistä opetusta ja myös usein miehiä suosiviin virantäyttöihin voitaisiin puuttua.

Kantolan mukaan esimerkiksi Helsingin yliopistossa on tehty yliopiston kattava tasa-arvosuunnitelma.

- Tasa-arvolain roolin pitäisi olla keskeisempi ja sitä pitäisi lähteä toteuttamaan yliopistoissa. Suunnitelmaa ei ole tavallaan implementoitu tai pantu käytäntöön monilla ainelaitoksilla tai tiedekunnissa, Kantola toteaa.

Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta on tänä vuonna ollut 20 vuotta voimassa.

Marraskuussa uudelleen henkiin herätetyn Helsingin tutkijanaiset ry:n tavoite on edistää tutkijanaisten asemaa muun muassa Helsingin yliopistolla.

Helsingin tutkijanaiset ry järjesti tänään seminaarin tutkijanaisten asemasta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.