Mainos

Piilevä rasismi Obaman kiusana

Barack Obama (Kuva: EPA/CJ GUNTHER)

Yli kolmasosalla valkoihoisista amerikkalaisista on kielteisiä näkemyksiä tummaihoisista ja se saattaa aiheuttaa Barack Obamalle tappion marraskuun presidentinvaaleissa, kertoo uutistoimisto AP:n ja Yahoo Newsin tilaama tutkimus. Arvostetun Stanfordin yliopiston toteuttaman tutkimuksen tuloksista raportoi MSNBC.com.

Yli kolmasosa valkoihoisista Obaman edustaman demokraattipuolueen kannattajista sekä sitoutumattomista äänestäjistä yhdistää ainakin yhden kielteisen adjektiivin tummaihoisiin. Nämä vastaajat ovat myös muita epätodennäköisempiä äänestämään Obamaa Yhdysvaltain presidentiksi, vaikka juuri heidän tukensa olisi Obamalle ratkaisevan tärkeää. Vain 70 prosenttia demokraateiksi tunnustautuvista tukee Obamaa kun taas republikaanien John McCainilla on takanaan 85 prosenttia hänen puolueensa kannattajista. Valkoihoisilla republikaaneillakin on rotuennakkoluuloja, mutta Obaman vaalituloksen kannalta niillä ei ole merkitystä. Nämä ihmiset eivät äänestäisi ketään demokraattiehdokasta. Tummaihoiset ovat puolestaan lähes yksimielisesti Obaman takana, mutta heiltä saatava lisäkannatus ei riitä kompensoimaan valkoihoisilta pois jääviä ääniä.

Tutkimuksen loppupäätelmä on, että ilman rotuennakkoluuloja Obaman kannatus olisi jopa kuusi prosenttiyksikköä nykyistä suurempi. Ero olisi merkittävä nykyiseen, sillä tuoreimmissa mielipidetutkimuksissa Obama johtaa McCainia keskimäärin vain parilla prosenttiyksiköllä, vaikka McCain edustaa erittäin epäsuosittua puoluetta ja olisi valituksi tullessaan vanhin virkaan astuva presidentti.

Obaman kokemattomuus suurin huoli

Tutkimuksen tekijät korostavat, että isompi osa valkoihoisista yhdisti myönteisiä kuin kielteisiä käsityksiä tummaihoisiin ja jopa kielteisiä adjektiivejä tummaihoisiin yhdistäneistä valkoihoisista monet tukevat Obamaa. Epäilykset siitä, että Obama ei osaa toteuttaa tai ei pysty toteuttamaan äänestäjien haluamia muutoksia, ovatkin suurin syy epäileville demokraateille ja sitoutumattomille olla äänestämättä häntä. Tutkimus osoitti myös, että Hillary Clintonia demokraattien esivaaleissa tukeneet äänestäjät ovat edelleen epäileviä Obaman suhteen. Clintonin kannattajien joukossa on myös runsaasti heitä, jotka yhdistävät kielteisiä adjektiiveja tummaihoisiin.

Tutkimusmenetelmänä sana-assosiaatio

Tutkimus suoritettiin tietokonepohjaisesti, koska ihmisten on todettu raportoivan kiusallisista ja kielteisistä asioista rehellisemmin kun heidän ei tarvitse nähdä tai kuulla haastattelijaa. Tutkittavana olivat reaktiot ruudulla näytettyihin tummiin ja vaaleisiin kasvoihin sekä myönteisiin ja kielteisiin adjektiiveihin. Tulosten mukaan:

- 29% valkoihoisista piti tummaihoisia ”ihmisinä jotka valittavat”, 22% ”leuhkoina”, 20% ”väkivaltaisina” ja 13% ”laiskoina”

- Yli neljäsosa valkoihoisista demokraateista uskoo, että tummaihoisilla menisi paremmin jos he yrittäisivät enemmän. Sitoutumattomista samaa mieltä on lähes neljä kymmenestä

- Vaikka sitoutumattomista 20% piti tummaihoisia ”älykkäinä” ja ”nokkelina”, niin silti tässäkin ryhmässä useampi piti tummia ”valittajina” ja ”väkivaltaisina”.

27.8-5.9. tehtyyn tutkimukseen osallistui 2 227 vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.