Mainos

Piia-Noora Kauppi: Suomalaispankit eivät reputa stressitestiä

Finanssialan keskusliiton puheenjohtaja Piia-Noora Kauppi odottelee illalla julkistettavien stressitestien tuloksia luottavaisena.

- Suomen osalta ei ole pelkoa, etteivätkö pankkimme menestyisi testissä hyvin. Kotimaiset stressitestit on tehty tiukemmilla kriteereillä kuin nyt tehtävät. Kotimaisissa testeissäkin kaikki pankit saivat puhtaat paperit, Kauppi perustelee.

Suomessa toimivista pankeista stressitesteissä ovat mukana Op-Pohjola, Nordea, Sampopankki ja Handelsbanken. Ne kattavat yhdessä 80 prosenttia suomalaisista pankkimarkkinoista.

Kokeessa testataan sitä, kuinka pankkien pääomat ja vakavaraisuus kestäisivät nykyistä huonomman taloustilanteen.

- Tässä testataan esimerkiksi sitä, mitä tapahtuisi, jos bruttokansantuote tai työllisyys olisivat paljon luultua heikommat. Lisäksi katsotaan esimerkiksi sitä, kuinka pankit pärjäisivät, jos osakemarkkinoilla tapahtuisi jotain odottamatonta. Suuri osa pankkien omaisuudesta on kuitenkin kiinni sijoituksissa, Kauppi muistuttaa.

Euroopassa enemmän jännitettävää

Vaikka Suomen pankkien osalta ei yllätyksiä ole luvassa, kiinnostavat muiden eurooppalaispankkien tulokset tietysti Suomessakin.

- Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Testissä testataan 65 prosenttia Euroopan pankkimarkkinoista ja Suomessa on erittäin tärkeää tietää, missä mahdollisia ongelmia on ja miten niitä voidaan korjata, Kauppi sanoo.

Kaupin mielestä suurin vaara suomalaisille pankeille on se, jos suuret eurooppalaiset pankit alkavat horjua. Jos testeissä paljastuisi jotain odottamatonta, se vaikuttaisi Kaupin mukaan suoraan pankkien väliseen rahaliikenteeseen ja niiden väliseen maksuvalmiuteen.

- Luottamus on pikkuhiljaa palautunut ja pankkien väliset markkinat alkaneet toimia melko normaalisti. Jos nyt tulisi jokin yllättävä käänne, se vaikuttaisi esimerkiksi asuntolainojen marginaaleihin, rahoituksen hintaan ja yritysten lainojen korkoihin, Kauppi arvioi.

Reppuja tulossa liki varmasti

Stressitestissä reputtamisesta ei koidu pankeille valtavia seurauksia, koska kriisitilanteet ovat kuvitteellisia. Kaupin mukaan vastuu pankkien ongelmien selvittelystä kuuluu kunkin maan omille viranomaisille.

- Lisäksi pankin johdon olisi tultava aika nopeasti julkisuuteen kertomaan, miten tilanne parannetaan. Muuten markkinat rankaisevat pankkia, joka ei pysty esittämään uskottavaa suunnitelmaa tilanteen korjaamiseksi.

Kauppi uskoo, että osa eurooppalaispankeista reputtaa testin.

- Jos kaikki 91 pankkia selviäisivät puhtain paperein, se herättäisi kysymyksen, onko testi tarpeeksi vaativa.

Hän ei kuitenkaan nimeä pankkeja tai maita nimeltä, jotka reput saattaisivat saada.

- Spekulaatioita on paljon. Jotkut esimerkiksi uskovat, että Saksan osavaltiopankkijärjestelmä olisi pahiten uhattuna. Ennustelistoja on julkaistu jopa ihan nimeltä mainiten, sanoo Kauppi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.