Pihlajalinna pyytää oikeuskansleria tutkimaan sote-uudistuksen valmistelun: "Viranomaistahojen esittämillä väitteillä haitallisia vaikutuksia"

2:05
Video: Kuntien rahoitus on suuri huoli sote-uudistuksessa

Terveys- ja sosiaalialan yritys Pihlajalinna pyytää oikeuskansleria tutkimaan sote-lainsäädännön valmistelun. Yhtiö katsoo, ettei valmistelussa ole noudatettu muun muassa hyvän lainvalmistelun periaatteita.

Valmistelun yhteydessä ei ole Pihlajalinnan mukaan myöskään noudatettu lainvalmistelussa huomioon otettavaa hallinto-oikeudellista sääntelyä, lainvalmistelua koskevaa lakia sekä alemman tasoista ohjeistusta.

Yhtiö huomauttaa, ettei lainvalmistelun yhteydessä ole varattu yksityisille ja järjestömuotoisille sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajille mahdollisuutta tulla kuulluksi vaikutusten arvioinnissa eikä ehdotetun sote-lainsäädännön sisällöstä.

Pihlajalinna korostaa, että ehdotetulla lainsäädännöllä olisi toteutuessaan arviolta olennaisia ja kauaskantoisia vaikutuksia kyseisten palveluntuottajien toimintaedellytyksiin.

"Viranomaistahojen esittämillä väitteillä haitallisia vaikutuksia"

Lisäksi Pihlajalinna katsoo, että valmistelutyötä tehneet viranomaistahot ovat menetelleet mahdollisesti lainsäädännön vastaisesti väittämällä julkisuudessa, että eräät voimassa olevat kuntien ja kuntayhtymien solmimat sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistussopimukset olisivat Suomen perustuslain vastaisia.

Pihlajalinnan mukaan korkein hallinto-oikeus on päinvastoin nähnyt sote-lainsäädännöstä antamassaan lausunnossa ongelmallisena kuntien kanssa tehtyjen ulkoistussopimusten mitätöintioikeuden sisällyttämisen lainsäädäntöön.

Yhtiö korostaa, että viranomaistahojen esittämillä väitteillä on haitallisia vaikutuksia sopimusten osapuolina oleville julkisyhteisöille ja yksityisille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntarjoajille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja