Mainos

Pihat esillä Kuopion asuntomessuilla

Messupihojen terasseilla on tilaa ajanviettoon ja laajat nurmikentät tarjoavat lapsille virikkeitä. Kivenkäyttö näkyy monimuotoisesti huolella suunnitelluissa pihoissa.

Kuopion idylliseen Saaristokaupunkiin rakennetulla messualueella on ensimmäistä kertaa asuntomessujen historiassa selkeä pihateema. Kahden viimeisen vuoden aikana kävijöistä 12–14 prosenttia kertoo käyneensä messuilla ensisijaisesti hakemassa vinkkejä pihasuunnitteluun.

Piha ja talo sopusoinnussa

– Usein pihasuunnitelmaa aletaan miettiä vasta, kun arkkitehti on jo tehnyt talon rakennusta koskevat suunnitelmat, jos silloinkaan. Kuopion messujen toteutuksessa Viherympäristöliitto oli mukana projektien alkuvaiheessa, kertoo Suomen Asuntomessujen projektijohtaja, DI Pasi Hulkkonen.

Myös Viheraluerakentajien ja -suunnittelijoiden yhdistykset sekä maisema-arkkitehdit osallistuivat messukokouksiin. Hedelmällisen arkkitehtien ja piha-asiantuntijoiden yhteystyön tuloksena yhtenä messujen teemoista on Oma piha - perheen paras puuhapaikka.

Helppohoitoisuutta ja tilaa

Messualueen hitti ovat valtavat terassit, joilla koko perhe mahtuu oleskelemaan.

– Helppohoitoisia pihoja on runsaasti. Pihoilla on suosittu laatoituksen käyttöä, pensaita ja kariketta, joka ehkäisee rikkaruohojen kasvua. Pihat ovat varsin rakennettuja, ja niillä on mukava ruokailla ja viettää kesäiltoja, sanoo projektijohtaja.

Kolmessa pihassa on myös suuret nurmialueet, jotka kiinnostavat lapsiperheitä. Messupihojen keskimääräinen koko on noin tuhat neliömetriä, joten jälkikasvulla on tilaa touhuta. Muun muassa kohteen numero neljä laaja piha on varustettu hiekkalaatikolla ja leikkimökillä.

Kivi tärkeässä osassa

Erityinen rooli Lehtoniemen Helmen messualueella on kivellä, jota on käytetty eri muodoissa useissa kohteissa. Kallaveden rannalle, rinteeseen sijoittuvan alueen louhinnasta kertynyttä ylijäämäkiveä käytettiin esimerkiksi talojen aidoissa ja pengerryksissä.

– Vaalea graniitti ja pyöreä luonnonkivi näkyvät pihoissa. Varsinkin kohteiden 26–39 välillä kulkevalta, rinteeseen rakennetulta tieltä näkee monipuolisia pihoja, vinkkaa Hulkkonen.

Oikealla rannan puolella siintää valmiskivistä tehty aita ja vasemmalla nähdään louhituista kivistä rakennettua, isolohkareista muuria.

Suunnittele pihasi

Pihasuunnittelusta kiinnostuneet voivat piipahtaa kohteita kiertäessään Hirsikukossa, eli talossa numero 30. Siellä on toista kesää avoinna Pihaklinikka, jossa Viherympäristöliitto, Viheraluerakentajat ja Viheraluesuunnittelijat jakavat neuvoja ja asiantuntemusta niin uusiin kuin vanhoihin pihoihin. Klinikka on auki kello 11–17, se on maksuton ja toimii ilman ajanvarausta.

41. asuntomessut ovat käynnissä 15. elokuuta asti.

Eira talka/MTV3

Kuvat: Terassi-lehti, Lehtikuva

Lähteet:

www.asuntomessut.fi/kuopio

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.