Mainos

Pihabongaajat havainneet jo 108 lintulajia

Tänä viikonloppuna on järjestetty pihalintujen bongaustapahtuma, jossa tarkoituksena on tarkkailla omalla kotipihalla vierailevia lintuja tunnin ajan.

Suomalaiset lintuharrastajat ovat käyneet ahkerasti lintuharrastajien keskusjärjestön BirdLifen Suomen nettisivuilla tutustumassa tavallisimpiin talvilintuihimme. BirdLife Suomi on nimittäin järjestänyt tänä viikonloppuna pihalintujen bongauksen.

Kuka tahansa on voinut osallistua ilmaiseen tapahtumaan tarkkailemalla tunnin ajan kotipihan pihan tai lähiseudun lintuja ja lähettämällä laji- ja määrätiedot BirdLife Suomelle.

Tänään kello 17.30:een mennessä kisaan oli osallistunut 5430 bongaria, jotka olivat havainneet 108 eri lintulajia. Tiedot oli ilmoitettu 3698 pihalta. Harvinaisuuksiin kuuluivat helmipöllö, hiirihaukka ja hiiripöllö, joista kustakin oli yksi havainto. Huuhkajia oli tavattu kolme.

BirdLife Suomen tiedottaja Lauri Hänninen uskoo, että valtaosa bongareista lähettää havaintonsa vasta huomenna. Monet lähettävät tiedot postikorteilla alkuviikosta. Viime vuonna pihabongaajat lähettivät satoja postikortteja.

- Järjestö on saanut palautesivujen kautta paljon kiitosta lintujen peruslajiston esittelystä. Uskon, että webbisivujen kävijämäärään tulee piikki viikonloppuna. Yleensä linnut kiinnostavat ihmisiä eniten huhti-toukokuussa, Hänninen selittää.

Matti Vanhanen bongasi Kuopiossa

Tapahtuman suojelija, pääministeri Matti Vanhanen osallistui pihabongaukseen Kuopion museokorttelissa. Hän sai apua Pohjois-Savon alueellisten lintuyhdistysten väeltä. Myös Lauri Hänninen kuului Vanhasen bongausporukkaan.

Kuopion korttelimuseon pihalta tavoitettiin eilen 11 lintulajia, mitä voidaan pitää hyvänä määränä. Tavallisempien lintujen joukkoon osui urpiaisia sekä tilhiparvi, joka pyrähti läheiseen koivuun. Pihabongauksen väliaikatiedoista ilmeni, että urpiaisia oli nähty yli 26 000 yksilöä ja tilhiä yli 13 500.

Tänään Hänninen teki kotonaan kirjallisia töitä, mutta jatkoi bongausta omasta ikkunastaan Helsingin Etu-Töölössä.

- Kapea sisäpiha tuossa on, mutta näkyi siinä neljä talitiaista, yksi sinitiainen ja varis. Ihan rehellisesti ilmoitan sen, koska olen sitä mieltä, että vaikka ne eivät ole kovin kummoisia yksittäisinä havaintoina, niin kokonaisuus tässä on ideana. Yhdenkin talitiaisen ilmoittaminen on kokonaisuudessa tärkeä, Hänninen muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.