Mainos

"Pietilän kirjoitus on tolkuton"

kuva: Lehtikuva

Nordean lakiasianjohtaja Heikki Alanen pitää Antti-Pekka Pietilän kirjassaan "Pankkikriisin peitellyt paperit" esittämiä väitteitä virheellisinä.

- Pankin näkökulmasta katsoen kirjassa on aika pahoja virheitä ja väärinkäsityksiä. Valuuttakoriluottoasia ja sijoitustodistusten leimaveroon liittyvä asia ovat juridisesti kyllä täyttä roskaa, Alanen jyrisee.

MTV:n uutisten tavoittaman Alasen mukaan valuuttaluottojen osalta oleellinen kysymys on se, ovatko pankit perineet jotain saatavia joiden perimiseen niillä ei olisi ollut oikeutta.

- Kiistatta näin ei ole tapahtunut, eikä Pietiläkään niin minun ymmärtääkseni väitä. Tästä asiasta on monia päätöksiä. Totta kai olemme asian myös varmistaneet parhaimmilla asiantuntijoilla. Muun muassa Helsingin yliopiston velvoiteoikeuden professorin kanssa tämä on käyty läpi ja hän on meidän kanssa ollut ihan samaa mieltä, Alanen sanoo.

Pietilä antaa Alasen mielestä kirjassaan väärän kuvan myös pankkien välisten sijoitustodistusten leimaverosta. Kysymys oli Alasen mukaan siitä, että verohallitus halusi muuttaa kymmenen vuotta noudatettua käytäntöä.

- Pankkien käsityksen mukaan pankkien välisten sijoitustodistusten leimaverottomuus oli aivan selvä. Eli kysymys ei ollut mistään anteeksiannosta, puhumattakaan taannehtivan lain säätämisestä tai mistään veronkierrosta, vaan mahdollisesti tulkinnanvaraisen leimaverolain määräyksen selventämisestä.

Tukea kannalleen Alanen hakee asiasta väitelleeltä tutkijalta.

- Tohtori Erkki Kontkanen on selvittänyt tätä asiaa pankkien verotusta käsittelevässä väitöskirjassaan. Kontkasen sanoja lainataksani hän pitää Pietilän kirjoitusta tolkuttomana, Alanen perustlee.

Alanen ei myöskään näe tarvetta velkajuttujen uudelleen käsittelylle.

- Nämä kaikki asiat on käyty tuomioistuimissa läpi. Viimeksi viime vuoden marraskuussa korkeimmasta oikeudesta tuli päätös, jossa saatavan purku todettiin perusteettomaksi, Alanen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.