Mainos

Pietikäinen: Vanhustenhuollossa vakavia ongelmia

Euroopan parlamentin jäsenen Sirpa Pietikäisen (kok.) mielestä suomalaisessa vanhustenhuollossa on vakavia ongelmia.

- Asiat eivät ole hyvin, ja se johtuu sekä resursseista että asenteista. Työllistämistukia pitäisi kohdistaa siten, että vanhustenhoitajia voitaisiin palkata kotiin, Pietikäinen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Tällä hetkellä vanhustenhuollon vaihtoehdot ovat Pietikäisestä lähes toistensa vastakohtia: toinen paikka on koti, toinen on laitos.

- Mikä on kauniimpi sana loppujen lopuksi kuin vanhainkoti? Ja sitten kun ajattelemme, millainen laitos se onkaan. Toki Suomessa on paljon hyviä paikkoja ja päteviä työntekijöitä, sitä en moiti enkä yleistä.

Pietikäinen vertaa tilannetta Tanskaan, missä vanhainkodeissa on isot puutarhat ja kodinomaiset tilat, joissa vanhus saa vapaasti kuljeskella. Myös henkilöstöä on riittävästi.

- Ihmiset osallistuvat ihan toisella tavalla arkiseen elämään tällaisessa paikassa. Se eroaa paljolti laitosten pitkistä käytävistä, joissa on huoneet molemmin puolin. Vanhainkodin pitäisi olla koti.

Käänteinen asuntolaina ratkaisu?

Nykyisellään vanhustenhuolto maksaa paljon. Ratkaisuksi resurssiongelmiin Pietikäinen ehdottaa käänteistä asuntolainaa, jotta vanhustenhoito voisi tapahtua kotona.

Käänteinen asuntolaina toimii siten, että asiakas panttaa pankille asuntonsa ja saa käyttöönsä rahaa enintään puolet asunnon arvosta. Hän voi nostaa rahat heti tai pikkuhiljaa. Lainasta maksetaan vain korot, ja takaisinmaksu jää perikunnalle.

- Tällä hetkellä vanhuksilla ei ole oikealla hetkellä riittävästi rahaa ostaa hoitopalvelua kotiin. Voisimme kehittää systeemiä niin, että vanhuksilla olisi oikeus asua kodissa, ja kotihoidosta saatavalla rahalla voisi kehittää palveluita.

Pietikäisen mukaan systeemistä saatavalla rahalla voitaisiin kehittää yksityisen ja julkisen palvelun verkosto, jonka avulla palveluja voidaan ylläpitää.

Lue myös:

Katso europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen haastattelu (Huomenta Suomi 6.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.