Mainos

Pietikäinen: Talvivaaran valvonta epäonnistunut

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) moittii viranomaisia Talvivaaraa koskeneissa valvontamenettelyissä. Pietikäisen mielestä valvonnan olisi pitänyt olla tiukempaa.

– Hallintomenettelyjä on ollut useita kymmeniä, silti vaikka päästöt ovat olleet monikymmenkertaisia, toimintaan ei ole puututtu uhkasakon tai toiminnan keskeyttämisen osalta. Olisi pitänyt määrätä tietty päivämäärä, mihin mennessä lupaehdot täytyy olla kunnossa, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen ja europarlamentaarikko Satu Hassi (vihr) ovat ottaneet Talvivaara-asiassa yhteyttä Euroopan komissioon.

Pietikäisen mielestä kaivostoiminta voi olla ympäristöystävällistä. Talvivaarassa on sen sijaan hänen mukaansa tehty virheitä alusta saakka.

– Käytetään ihmisten elinympäristöä ja luontoa kokeilulaboratoriona haittojen osalta. Silloin viranomaisen tehtävänä on valvoa, että annettuja lupaehtoja noudatetaan. Sitä ei ole riittävän tehokkaasti tähän mennessä tehty, Pietikäinen sanoo.

Hän tyrmää tekosyiksi selitykset, joiden mukaan päästöt ovat olleet yllätys.

– Toiminnan suunnittelussa olisi pitänyt osata varautua toiminnan vaikutuksiin ja olla riittävä tieto ja osaaminen.

– Kysymys on siitä, että hallintoviranomaisen, ympäristöministeriön ja valvovien viranomaisten täytyy tehdä jotain muutakin kuin toivoa, täytyy toimia.

Pietikäinen sanoo, ettei ainoastaan päästöjen pienentäminen riitä. Hänen mukaansa päästöjen ennalta arvioinnissa ammattitaito on ontunut pahemman kerran.

– En osaa arvioida, kuinka hyvin alkuperäiset selvitykset on tehty. Sen osaan sanoa, että jos ne ovat olleet tämän verran hataralla pohjalla, riittävää osaamista ei ole ollut.

(MTV3)

Katso europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) haastattelu: (Huomenta Suomi 30.4.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.