Mainos

Pieter Botha uhmaa totuuskomissiota

Etelä-Afrikan entistä presidenttiä Pieter Bothaa vastaan nostetaan syyte totuuskomission uhmaamisesta. Botha kieltäytyi antamasta totuuskomissiolle todistajanlausuntoa, Länsi-Kapin maakunnan yleinen syyttäjä sanoi tänään. -Olen päättänyt, että syytteen nostamiseen ei valtuuta ainoastaan laki, vaan myös yleinen etu, syyttäjä kertoi.

Botha joutuu vastaamaan toimistaan oikeudenkäynnissä, jonka on määrä alkaa 23. tammikuuta. Bothaa, 82, halutaan kuulustella hänen virkakaudellaan 1979-1989 tapahtuneista vallan väärinkäytöksistä. Totuuskomissiota kiinnostavat erityisesti valtion kemiallinen sotaohjelma, mustien aktivistien surmat ja valtion turvallisuusneuvoston toiminta.

Bothan mukaan hänellä ei ole anteeksipyydettävää eikä näin ollen mitään syytä tulla totuuskomission kuultavaksi. Hän on kutsunut komissiota "sirkukseksi", joka haluaa nöyryyttää häntä julkisesti.

Botha on toinen vielä elossa olevista rotusorron aikaisista presidenteistä. Totuuskomissio pyrkii parantamaan rotusorron tuottamia haavoja, mutta sillä ei ole varsinaisesti valtaa tuomita menneitä rikoksia. Komission syytteiden uhmaamisesta voidaan kuitenkin määrätä sakot tai jopa kahden vuoden vankilarangaistus.

Syyttäjän mukaan Bothaa ei pidätetä hänen ikänsä ja horjuvan terveytensä vuoksi. Bothalle voi olla kuitenkin luvassa ehdollinen vankeusrangaistus.
-Hän on melkein 82 vuoden ikäinen eikä minkään sivilisoituneen maan yleinen syyttäjä päätä asettaa tämänikäistä henkilöä syytteeseen kevyin perustein, syyttäjä perusteli.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.