Mainos

Pietarsaaren räjähdyksen syy yhä avoin

Eilisen räjähdyksen jälkiä on siivottu Pietarsaaressa. Keski-ikäinen mies kuoli ja ainakin yksi loukkaantui Pietarsaaren keskustassa eilen iltapäivällä sattuneessa voimakkaassa räjähdyksessä. Arvoituksellisen tapahtuman tutkintavastuu siirtyi tänään Pietarsaaren poliisilta Keskusrikospoliisille.

P-saari

Poliisi jatkoi tänään Pietarsaaressa sattuneen räjähdyksen selvittämistä.

Räjähdyksen syystä tai räjähteen laadusta ei kuitenkaan vielä saatu varmuutta. Rikospaikkatutkinta oli määrä saada tehtyä tänään, jotta evakossa olleet alueen asukkaat pääsisivät palaamaan koteihinsa.

Pietarsaaren keskustassa Isollakadulla eilen sattuneessa voimakkaassa räjähdyksessä kuoli yksi ihminen ja yksi loukkaantunut vietiin sairaalahoitoon.

Poliisi oli tänään melko vaitelias uhrin henkilöydestä. Pahoin silpoutuneen uhrin henkilöyttä ei varmuudella tiedetä, mutta poliisilla on omat epäilynsä menehtyneestä, totesi tutkintaa johtava rikoskomisario Jari Neulaniemi keskusrikospoliisista.

Uhrin kerrottiin olevan iäkäs mies. Toistaiseksi ei osata sanoa, oliko räjähdyksessä kuolleella miehellä jotain osuutta tapahtumiin.

Silminnäkijöitä ryhdyttiin kuulemaan

Tapahtumien kulkuun Isollakadulla on yritetty saada valaistusta silminnäkijöiden avulla. Poliisi ryhtyi tänään haastattelemaan räjähdyspaikan tuntumassa olleita silminnäkijöitä.

Neulaniemen mukaan kertomuksista yritetään rakentaa kokonaiskuvaa siitä, mitä paikalla tapahtui. Myös räjähdyksessä loukkaantunutta miestä oli määrä kuulla alustavasti tänään.

Melko pahoin loukkaantunut uhri on hoidettavana Seinäjoen sairaalassa. Poliisin mukaan loukkaantuneella ei näyttäisi olevan osuutta räjähdykseen. Edelleenkään ei tiedetä aiheutettiinko räjähdys tahallisesti vai oliko kyseessä onnettomuus.

Myöskään itsemurhan mahdollisuutta ei ole suljettu pois. Onni onnettomuudessa oli, ettei vilkkaalla paikalla sattunut räjähdys aiheuttanut enempiä henkilövahinkoja, totesi rikoskomisario Erkki Nurmi Pietarsaaren poliisista.

Räjähteen laatu selvittämättä

Räjähdyksen tutkinta työllistää myös Pietarsaaren lähikuntien poliiseja. Tutkinnan johto siirtyi tänään keskusrikospoliisille. Räjähteen laatua ei ole kyetty vielä selvittämään. Tutkijat ottivat tänään paikalta näytteitä, jotka lähetetään laboratorioon tutkittaviksi.

Neulaniemen mukaan tulosten saaminen saattaa viedä aikaa päiviä tai jopa viikkoja. Räjähde ei kuitenkaan näytä olevan peräisin räjähdyspaikan lähistöltä sijaitsevalta rakennustyömaalta. Kyseinen rakennustoimisto on tarkastanut asian, eikä sen mukaan räjähteitä ole kadonnut.

Pietarsaaren poliisin tietoon ei ole tullut muitakaan viime aikoina sattuneita räjähdysainevarkauksia. Keskustaa vavisuttanut räjähdys oli niin voimakas, että se rikkoi kauppaliikkeiden ja asuntojen ikkunoita laajalta alueelta.

Lisäksi toistakymmentä pysäköitynä ollutta autoa vaurioitui. Räjähdyksen aineellisia vahinkoja ei ole vielä laskettu. Paikkakuntalaisia on askarruttanut räjähdyspaikalle parkkeerattu punainen Volvo, joka on joidenkin tietojen mukaan ollut pysäköitynä katuvarteen Isollakadulla pari viikkoa.

Poliisin mukaan auton omistaja on kuitenkin tiedossa, eikä autoon liity mitään mystistä. Auton omistaja asuu Pietarsaaren keskustassa.

Toinen yö evakossa

Käyttökelpoinen Pohjanmaa-kartta

Lasiliikkeillä riitti tänään Pietarsaaren keskustassa töitä, kun särkyneitä ikkunoita ryhdyttiin korjaamaan. Myös evakkoon lähteneet asukkaat alkoivat palailla koteihinsa tutkimaan vahinkoja.

Aivan räjähdyspaikan naapurissa asuva 80-vuotias Sirkka Kirsilä kävi aamupäivällä yhdessä tyttärensä kanssa tutkimassa vahinkoja. Ikkunat ovat rikki, eikä kotona tarkene vielä asua, hän totesi.

Eläkkeellä oleva Kirsilä oli päiväunilla kotonaan räjähdyksen tapahduttua. Kolmannen kerroksen ikkunat lensivät sisään ja kukkapurkit putoilivat ikkunan laudalta, muistelee Kirsilä.

-Ensin en tiennyt mitä on tapahtunut. Ulkona kadulla joku tiesi kertoa, että pommi oli räjähtänyt. Kirsilä vietti tiistain vastaisen yön tyttärensä luona Pedersöressä. Myös toinen yö kuluu samassa paikassa, koska ikkunoita ei oltu ennätetty vielä korjata.
(MTV3-STT)

Erkki Valtamäki raportoi Seitsemän uutisille Pietarsaaresta. Haastateltavina pietarsaarelainen Harry Niemi ja
keskusrikospoliisin rikoskomisario Jari Neulaniemi. (1:34)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.