Mainos

Pietarin uusi jätevedenpuhdistamo valmistui

Puhdistamon käyttöönoton jälkeenkin Suomenlahden suurin kuormittaja on Venäjä. Puhdistamon myötä Suomenlahden fosforikuorma kuitenkin pienenee.

Pietarin uusi jäteveden-puhdistamo on valmistunut ja se vihitään käyttöön huomenna. Kaksisataa miljoonaa euroa maksanut laitos on rahoitettu lähes kokonaan kansainvälisillä lainoilla ja avustuksilla. Suomi lahjoitti hankkeeseen 10 miljoonaa euroa, joka tuli kolminkertaisena, kun Suomesta tehtiin erilaisia hankintoja...

Pietarin lounaisen jätevedenpuhdistamon käyttöönotolla on suuri merkitys Suomenlahden rehevöitymisen kannalta. Sen ansiosta avomeren sinilevälauttojen uskotaan vähentyvän lähivuosina. Kun loputkin Pietarin jätevedet saadaan vielä puhdistettua, voidaan siirtyä maatalouden ravinnekuorman vähentämiseen.

Puhdistamon käyttöönoton jälkeenkin Suomenlahden suurin kuormittaja on Venäjä. Leville käyttökelpoisesta fosforista 80 prosenttia on Venäjältä peräisin. Suomen ja Viron osuudet ovat kymmenen prosenttia. Puhdistamo pienentää Venäjän aiheuttamaa kuormitusta 10 prosentilla. Leville käyttökelpoisesta typestä Venäjä tuottaa yli puolet, Suomen osuus on 18 ja Viron 12 prosenttia. Ilman kautta tulee 15 prosenttia. Puhdistamo pienentää Venäjän aiheuttamaa typpikuormaa kolmella prosentilla.

Pietarin puhdistamon myötä Suomenlahden fosforikuorma pienenee noin neljällä prosentilla. Yhtä suuri vähennys saataisiin, jos Suomen maatalouden fosforipäästöt Suomenlahteen loppuisivat kokonaan.

Pietarin jätevesien jälkeen maatalous onkin seuraava kohde, jonka ravinnepäästöjä pitäisi vähentää.

Kun tarkastellaan koko Itämerta, suurin ravinnekuormittaja on selvästi Puola ja erityisesti Puolan maatalous.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 21.09.2005)

Puhdistamon ansiosta Suomenlahden sinilevälauttojen uskotaan vähentyvän lähivuosina.

(Kymmenen uutiset 21.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.