Mainos

Pietarin lähistölle uusi öljysatama

Venäjällä suunnitellaan taas uutta öljysatamaa. Pietarin kaupunki ilmoitti suunnitelmista alkuviikosta.

Venäjällä on taas suunnitteilla uusi öljysatama Suomenlahden rannikolle. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vielä tänä vuonna ja sataman tulisi valmistua vuoteen 2008 mennessä. Pietarin kaupunki tiedotti omilla nettisivuillaan alkuviikosta sataman suunnittelusta.

Öljysataman rakennuskustannuksiksi on arvioitu 115 miljoonaa dollaria. Sen vuotuiseksi kapasiteetiksi on kaavailtu ensi alkuun 4 miljoonaa tonnia ja enimmillään 10 miljoonaa tonnia raskasta polttoöljyä ja dieseliä.

Uutta satamaa suunnitellaan Suomenlahden etelärannalle Vistinoon, noin sadan kilometrin päähän Pietarista. Vistino sijaitsee Laukaanlahden suulla, sen itärannalla.

Satamaterminaalin suunnittelukilpailun on voittanut North-West Alliance Co, jonka omistaa TNK-BP -yhtiö. Sen puolestaan omistavat tsjumenilainen öljy-yhtiö Tsjumenskaja Neftjanaja Kompanja ja British Petroleum (BP). Satama-aluetta ollaan rakentamassa liki koskemattomaan luontoon.

Öljytuotteet tuodaan terminaaleihin rautateitse. Rautatietä ei Vistinoon vielä ole, mutta Pietarista Kinniseppin kaupunkiin kulkevalta radalta vedetään noin 15 kilometrin pituinen sivuraide Vistinoon.

Koivistolta 60 miljoonaa tonnia

Toistaiseksi viimeinen Venäjän nestemäisten tuotteiden satama Suomenlahdelle valmistui Uuraaseen. Se vihittiin käyttöön viime joulun alla. Uuraan sataman kapasiteetiksi on suunniteltu 10 miljoonaa tonnia petrokemiallisia tuotteita.

Vain muutama vuosi sitten nousi Koivistolle uusi öljysatama. Sen kautta on Venäjän öljy-yhtiöillä tarkoitus kuljettaa öljytuotteita runsaat 30 miljoonaa tonnia vuodessa. Tarpeen vaatiessa kapasiteetti voidaan Koivistolla nostaa yli 60 miljoonaan tonniin. Venäjän tilastojen mukaan viime vuonna öljyä Koivistolta vietiin runsaat 18 miljoonaa tonnia.

Näiden Leningradin alueella olevien satamien lisäksi öljyä viedään Venäjältä myös Pietarin satamista. Pietarin pääsatamasta vietiin viime vuonna 11 miljoonaa tonnia öljyä ja Pietarin öljysatamasta runsaat seitsemän miljoonaa tonnia. Tavoitteena on, että öljysatamasta vietäisiin 12 miljoonan tonniin vuodessa ensi vuodesta lukien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.