Mainos

Pietarin jätevedet puhdistuvat nyt suomalaisavulla

Pietarin vesilaitos Vodokanal on tänään ottanut käyttöön suomalaisten suunnitteleman kemiallisen fosforinpoistojärjestelmän.

Uudistusta on jo kuvailtu tähän asti merkittävimmäksi yksittäiseksi parannushankkeeksi Itämerellä. Sen avulla Pietarin suurimmat jätevedenpuhdistamot voivat vähentää kaupungin jätevesistä yli tuhat fosforitonnia vuodessa. Tämä vastaa Suomen vuosittaisia fosforipäästöjä Suomenlahteen ja Saaristomereen.

Järjestelmän kävi vihkimässä käyttöön presidentti Tarja Halonen.

Pietarin vesilaitos alkoi ensimmäisenä Venäjällä poistaa fosforia jätevedestä kemiallisesti. Kaupunki on saavuttanut Itämeren suojelukomission Helcomin fosforinpoistotavoitteet, jotka ovat EU:n vaatimuksia tiukemmat.

Fosfori on pahin Itämerta rehevöittävä ravinne, joka ruokkii samalla sinilevän kasvua. Toinen haitallinen aine on typpi, jonka poistaminen jätevedestä on myös tehostunut Pietarissa.

Pietarin jätevedestä noin viisi prosenttia lasketaan yhä Itämereen puhdistamatta, mikä on miljoonakaupungin kohdalla edelleen suuri määrä. Kaikki jätevesi on tarkoitus saada käsiteltyä vuonna 2015.

(MTV3 - STT)

Katso Mirja Sipisen juttu Pietarista (Kymmenen uutiset 28.6.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.