Mainos

Pietarin historialliseen keskustaan kaavaillaan pilvenpiirtäjää

Pietarin ydinkeskusta kuuluu kokonaisuudessaan UNESCO:n maailmanperintölistaan. Tähän mennessä kaupungin keskustan rakennuskorkeus on rajattu 47:ään metriin.

Venäjän valtioenemmistöinen kaasujätti Gazprom on aikeissa rakentaa pilvenpiirtäjän Pietarin historiallisen keskustan tuntumaan.

Neva-joen rantaan Ohta-joen liittymän kohdalle kaavaillun valtavan liikekeskuksen maamerkkinä on pilvenpiirtäjä. Rakennukseen tulee Gazopromin öljybisnestä hoitavan tytäryhtiön pääkonttori. Gazpromin toimiala kun on viime aikoina laajentunut maakaasusta öljyyn, valtion hankittua omistukseensa Sibneft-öljy-yhtiön

Hankkeesta järjestetyn kansainvälisen arkkitehtikilpailun voitti brittiläinen RMJM toimisto, jonka näyttävimpiä teoksia on Skotlannin parlamenttitalo. Voittanut ehdotus on liekinmuotoinen lasipintainen pilvenpiirtäjä, joka nousee 396 metrin korkeuteen.

Lasi katetaan värikalvolla, joka heijastaa joko kullan väriä tai taivaan sineä riippuen mistä kulmasta katsoja katsoo sitä ja mistä kulmasta auringonvalo tulee. Rakennuskompleksi on kokonaispinta-alaltaan noin miljoona neliömetriä. Itse tornissa on noin 90 000 neliömetriä. Kerroksia on 77. Tornin on määrä olla valmis vuonna 2012 ja koko liikekeskuksen vuonna 2016

Kansanliike jättiä vastaan

Pilvenpiirtäjähanketta vastaan on noussut kansanliike, jota koordinoi mm Pietarin Pelastussäätiö historioitsija Aleksandr Margolisin johtamana. Myös Pietarin arkkitehtiliitto on hanketta vastaan.

Vastustajat haluaisivat, että pilvenpiirtäjän sijoitettaisiin Pietarin laitamille esimerkiksi kehätien varteen, missä olisi paremmat kulkuyhteydet, eikä liikekeskus aiheuttaisi ruuhkia. Vastustajat vetoavat siihen, että Pietari on tähän asti vaalinut erittäin tarkasti klassista rakennustyyliään rajoittaen rakennuskorkeuden 47:ään metriin. Toteuttaakseen hankkeensa Gaspromin on saatava kaupungin hallinto muuttamaan rakennussääntöjä.

Vastustajat panevat toivonsa siihen, että UNESCO puuttuisi asiaan, sillä Pietarin ydinkeskusta kuuluu kokonaisuudessaan UNESCO:n maailmanperintölistaan. Vastustajat muistuttavat myös siitä, että pilvenpiirtäjän alla jää merkittävä arkeologinen muistomerkki. Jätti nimittäin rakennetaan paikalle, missä oli aikanaan Ruotsinvallan pystyttämä Landskronan linnoitus, jonka Pietari Suuri tuhosi vallatessaan Pietarin 1703.

(MTV3-Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.