Mainos

Pietarin ay-väki vaatii vappuna palkankorotuksia

Pietarin alueen ay-väki vaatii vappuna palkankorotuksia. Ay-liike ei ole pitkään aikaan korottanut ääntään palkankorotusten puolesta - etualalla on ollut vaatimus palkkarästien maksamisesta. Vaikka palkkarästeistäkään ei ole päästy eroon, peräävät Pietarin ja Leningradin alueen ammattiliitot vappumarssilla palkankorotuksia ja myös indeksikorotuksia palkkarästeihin.

Vaatimusten taustalla on reaalipalkkojen roima kutistuminen viime vuoden talouskriisin takia. Ay-liike vaatii nyt, että minimipalkat pitäisi nostaa edes vähimmäistoimeentulon suuruisiksi. Liiton laskelmien mukaan esimerkiksi julkisen sektorin keskitulo jää inflaation takia vajaaseen 60 prosenttiin minimitoimeentulosta. Ay-väkeä närästää myös se, että yrityselämän ja hallinnon johtomiehet saavat suhteellisen avokätisen korvauksen työstään.

-Meillä on tehtaita, joissa johtajan palkka on 36 kertaa suurempi kuin työntekijän ansio, Pietarin ja Leningradin alueen ammattiliittojen kattojärjestön puheenjohtaja Jevgeni Makarov kertoi vappumarssin edellä. Makarov suomi myös julkisen sektorin varainkäyttöä. Hän otti esimerkiksi - nimeä mainitsematta - asutuskeskuksen Leningradin alueella. Kun taajaman kassassa ei ollut rahaa opettajien palkanmaksuun, päätti Leningradin alueen parlamentti tulla hätiin, ja myönsi tarvittavan määrärahan.

-Samana päivänä, kun rahat myönnettiin, paikallishallinnon päämies lensi työmatkalle Sveitsiin, ja (palkkarästeihin) tarkoitettu summa kului kokonaan matkakustannuksiin, lentolippuihin ja hotelleihin, Makarov kertoi.

Miljardirästit

Venäjältä on vuosikausia kuultu uutisia palkkarästeistä. Kuukausia - pahimmillaan vuosia - palkkojaan odotelleet ihmiset ovat koettaneet vauhdittaa vaatimuksiaan mielenosoituksin, nälkälakoin ja sulkemalla maanteitä tai junaratoja. Luoteis-Venäjälläkin on aika ajoin nähty samanlaisia mielenosoituksia: mm. Johanneksessa sijaitsevan sellutehtaan väki uhkaili aikanaan katkaista liikenteen Viipurissa.

Tilanne ei ole paljoakaan muuttunut viimeisen vuoden aikana: Pietarissa ja Leningradin alueella on ay-liikkeen tilastojen mukaan tuhatkunta yritystä tai julkista työnantajaa, jotka ovat velkaa työntekijöilleen yhteensä yli miljardi ruplaa eli osapuilleen 250 miljoonaa markkaa. Palkkapussiaan odottelee liki 300 000 ihmistä. Myös työttömyyden kasvu huolettaa "Työn Palatsin" johtomiehiä. Vaikka virallinen työttömyys ei ole korkea, ay-liikkeessä pelätään alueen suurten tehdaslaitosten saneeraamisen johtavan joukkoirtisanomisiin, Makarov kertoi Pietarissa tiistaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.