Mainos

Pietarilaiset sitkuttelevat toimeentulominimin alapuolella

Yhä suurempi osa pietarilaisista kituuttaa summalla, joka on pienempi kuin virallinen toimeentulominimi. Tammikuussa kolmen neljäsosaa pietarilaisista joutui pärjäämään 947 ruplan keskitulolla, joka jäi alle toimeentulominimin, ilmenee Venäjän tiedeakatemian sosiologian instituutin tekemästä kyselystä.

Virallinen arvio toimeentulon alarajasta oli tammikuussa keskimäärin 1016 ruplaa eli noin 235 markkaa henkeä kohti kuukaudessa. Yli puolen mielestä "köyhyys on käynyt sietämättömäksi". Viitisen prosenttia vastaajista kertoi tulonsa jäävän alle 300 ruplaan kuukaudessa eli seitsemänkympin alle.

Venäjällä elävät hyvin ne, jotka saavat tulonsa kovassa valuutassa, sillä kulutustavaroiden hinnat nousevat hitaammin kuin dollarin kurssi (suhteessa ruplaan). Myös ulkomaiset kävijät saavat rahoillensa mukavasti vastinetta, tutkimuksen tekijät arvioivat Nevskoje Vremja -sanomalehdessä julkaistussa yhteenvedossa.

Tonnilla pärjäisi

Keskivertopietarilainen eläisi omasta mielestään "normaalisti" reilun tuhannen markan tuloilla, mutta keskitulo jää siis noin viidennekseen siitä.

Tutkijoiden mukaan vain kerran aiemmin 90-luvulla - vuoden 1992 hintojen vapauttamisen aikoihin - kuilu kaupunkilaisten oman tarvearvion ja käteen jäävän tulon välillä on revennyt yhtä suureksi. Vain prosentti kertoi elävänsä tuloillaan "normaalisti". Pietarilaisten - kuten muidenkin venäläisten - talous heitti häränpyllyä viime elokuun jälkeen, kun ruplan arvo surkastui ja reaalitulo kutistui inflaation laukatessa. Vaikka maan hallitus vakuuttaa rajun inflaation vaaran olevan ohi, se ei ole estänyt perheiden talouden kurjistumista vuodenvaihteen jälkeenkään.

Noin 1500 pietarilaista käsittäneen kyselyn mukaan köyhin kymmenes saattoi käyttää rahaa tammikuussa keskimäärin 303 ruplaa ja rikkain kymmenes kymmenen kertaa enemmän. Myös käsitykset "normaalin" elämän kalleudesta vaihtelevat reippaasti. Pietarilainen eläkeläinen unelmoi noin 500 markan kuukausitulosta kun taas johtaja tai toimihenkilö katsoo tarvitsevansa viisinkertaisen määrän pärjätäkseen tavalliseen tapaan.

Kaikesta huolimatta kolmannes kyselyyn vastanneista katsoi, että elämä on "hankaluudestaan huolimatta siedettävää". Sen sijaan optimistien määrä oli kutistunut olemattomiin. Parempaan uskoi enää neljä vastaajaa sadasta, kun ennen elokuuta elintasonsa kohentumiseen luotti liki viidennes.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.