Mainos

Pietarilaiset lähtevät vaaleihin kyynisissä tunnelmissa

Moni ei ole vielä päättänyt ketä äänestää - jos yleensä vaivautuu vaaliuurnille.

Vaalimainosten jakajat ovat jokapäiväinen näky pietarilaisten metroasemien tuntumassa. Erityisesti Yhtenäinen Venäjä -puolueella tuntuu olevan pohjaton vaalikassa. Venäjällä vaalimateriaalin jakajat eivät yleensä ole puolueaktiiveja, vaan palkattuja henkilöitä, joita tuskin edes kiinnostaa minkä puolueen esitteitä he jakavat.

Pietarilaisen Kaksitoista tuolia -kellariravintolan omistaja Viktor Arhipov sanoo, että ihmisten mieliala parlamenttivaalien alla on epäilevä - jopa kyyninen.

- Vaalit on pedattu Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueelle, eikä uskottavia vaihtoehtoja ole, arvioi Arhipov.

Ravintoloitsija ei ole itsekään vielä päättänyt ketä äänestää - jos yleensä vaivautuu vaaliuurnille. Arhipovin mielestä Venäjällä puolueet eivät ole länsimaiden tapaan aatteellisia organisaatioita, vaan pelkästään peitejärjestöjä, joiden ainoa tavoite on valta ja sen mukanaan tuomat edut.

- Tuskin Venäjällä demokratiaa halutaan, koska demokratia edellyttäisi vastuunkantamista. Venäläisille riittää hyväluontoinen tsaari, joka varastaa itse ja antaa muidenkin varastaa. Tsaarin nimellä ei ole väliä. Se voi olla Nikolai II, Leonid Brezhnev tai Vladimir Putin, heittää Arhipov.

Parempi eläke toiveena

Jelena Jegunova on eläkeläinen, mutta tienaa lisäansioita Arhipovin ravintolassa.

- Eläkkeeni on vain sata dollaria kuukaudessa, murehtii Jegunova.

Oikeudenmukainen Venäjä -puolue pitää vaalimainoksissaan esillä sosiaalisia kysymyksiä ja eläkeläisten asiaa, joten Jegunova on päättänyt äänestää puoluetta. Naisen suosikkipoliitikko on pietarilainen Oksana Dmitrijeva, joka on lupaillut eläkeläisille jopa 200 euron kuukausieläkkeitä.

Jegunova uskoo keskivertopietarilaisia enemmän äänestämisen merkitykseen ja aikoo patistaa koko viisihenkisen perheensä vaaliuurnille.

- Mutta olemme demokraattinen perhe ja jokainen saa päättää itse puolueensa. Esimerkiksi mieheni äänestää kommunisteja, sanoo Jegunova. -Joka tapauksessa Yhtenäiselle Venäjälle tarvitaan vastavoima.

Jelena Jegunova pelkää, että hänen kannattamansa puolue jää alle seitsemän prosentin äänikynnyksen ja se sulautetaan Yhtenäiseen Venäjään.

Kampaaja valitsee Zhirinovskin

36-vuotias kampaaja Jelena Sabirova kertoo työskentelevänsä vaalipäivänä, mutta jos työt sallivat hän aikoo äänestää liberaalidemokraattista puoluetta, jonka puheenjohtajana toimii Vladimir Zhirinovski.

Sabirova sanoo, ettei ymmärrä esimerkiksi Oikeudenmukaisen Venäjän ehdokkaita, joista monet kuuluivat aikaisemmin liberaaliin Jabloko-puolueeseen.

- Kannatan Zhirinovskia, vaikka hän saattaakin tapella naisten kanssa ja kaataa juomalasin kilpailijansa päälle, sanoo Sabirova.

Sabirovan mielestä lännessä äärikansalliseksi luonnehdittu Zhirinovski on älykäs mies, joka sanoo ääneen sen mistä muut vaikenevat.

- Venäjällä ihmiset eivät äänestä vaaliohjelmien vaan pääkandidaattien välillä. Zhirinovski on karismaattinen johtaja ja luotan häneen, tiivistää Sabirova.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.