Mainos

Pietari supistaa fosforipäästöjään roimasti

Tällä hetkellä Pietari on Suomenlahden suurin fosforin kuormittaja. Viiden vuoden kuluessa kaupungin jätevesien fosforipitoisuuden uskotaan alittavan Itämeren suojelukomission suosituksen.

Viiden miljoonan asukkaan Pietari aloittaa jo tänä vuonna fosforin tehokkaan poiston jätevedestään.

Syksyllä käyttöön otettavan uuden teknologian ansiosta Pietarin jätevesiin jää enää vain 1 mg forfosia litraa kohden. Määrä alittaa Itämeren suojelukomission suosituksen, joka on 1,5 mg litraa kohden. Pietari jää edelleen jälkeen Helsingin jätevesien fosforitasosta, joka on 0,3 mg puhdistamosta lähtevää vesilitraa kohden.

MTV3:n haastattelema Pietarin vesilaitoksen johtaja Feliz Karmazinov arvelee, että viiden vuoden kuluessa Pietarin jätevedet saadaan puhdistetuksi niin hyvin, että fosforipitoisuus jää 0,5 mg litraa kohden .

Vodokanalin johtajan mukaan Pietarin kaupunginjohdossa on tapahtunut niin suuri ajattelutavan muutos, että suurien ympäristön tilaa parantavien hankkeiden toteuttaminen on mahdollista.

Karmazinovin mukaan Pietarin kaupunginhallituksen hyväksymä ohjelma tarkoittaa sitä, että vuonna 2012 Pietarin viemäröintiverkosto vastaa eurooppalaisia normeja.

Suomalaiset mukana teknologian rahoituksessa

Tähän asti Pietarin jäteveden puhdistamot ovat poistaneet fosforia vain biologisesti. Sen seurauksena fosforipitoisuudet ovat olleet korkeita.

Syksyllä alkava kemiallinen fosforipoisto Pietarin suurimmalla puhdistamolla, keskisellä puhdistamolla, on merkittävä alku. Kun kemiallinen forforinpoisto on toteutettu kaikilla kolmelle puhdistamolla, Pietarista Suomeenlahteen kulkeutuva fosforimäärä laskee 60 prosentilla. Sen arvellaan vähentävän Suomenlahden ja Saaristomeren fosforikuorimitusta 27 prosentilla.

Pietari on Suomenlahden suurin fosforin kuormittaja. Sen osuus koko Suomenlahteen ja Saaristomereen tulevasta fosforista on 40 prosenttia. Fosfori aiheuttaa meren rehevöittymistä ja edistää sinileväkukintoja.

Suomalainen John Nurminen Säätiö on mukana rahoittamassa Pietarin fosforinpoistoon tarvittavaa teknologiaa. Säätiö on myös saanut Puhdas Itämeri -hankkeeseen mukaan paljon muitakin suomalaisia yrityksia ja yksittäisiä henkilöitä. Suomen valtio oli mukana rahoituskonsortiumissa, joka rahoitti Pietarin luoteisen jäteveden puhdistamon, joka vihittiin käyttöön vuonna 2005.

Yhä edelleen 10 prosenttia Pietarin jätevesistä menee suoraan puhdistamattomana Suomenlahteen. Pietari rakentaa parhaillaan uutta kokooma viemäriä, jonka ansiosta kaikki jätevedet saadaan puhdistetukisi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.