Mainos

Pierre Boulezin konsertti päättää Juhlaviikot

Helsingin Juhlaviikot huipentuvat huomenna ranskalaisen säveltäjä-kapellimestarin Pierre Boulezin ja Ensemble Intercontemporainin konserttiin. Boulez on yksi vuosisatamme arvostetuimmista, mutta myös kiistellyimmistä säveltäjä-kapellimestareista. Hänen näkemyksensä on vaikuttanut vahvasti muun muassa Esa-Pekka Saloseen, MagnusLindbergiin ja Simon Rattleen.

Boulez opiskeli aluksi matematiikkaa, mutta siirtyi sitten musiikkiopintoihin Pariisin konservatoriossa, jossa häntä opettivat muun muassa Olivier Messiaen ja René Leibowitz. Vuonna 1953 hän perusti uuden musiikin konserttisarjan Domaine Musicalin Pariisiin ja toimi sen johtajana vuoteen 1967 saakka. Myöhemmin hän johti Pariisin uutta nykymusiikkikeskusta Ircamia 1970-luvulta vuoteen 1992 asti. Kuluvan vuosikymmenen alusta lähtien Boulez on keskittynyt lähinnä kapellimestarin tehtäviin. Hän johtaa säännöllisesti huippuorkestereita, kuten Berliinin filharmonikkoja sekä Clevelandin ja Chicagon sinfoniaorkestereita. Nykyisin hän on ottanut ohjelmistoonsa myös Mahleria ja Bruckneria 1900-luvun musiikin oheen. Säveltäjä-kapellimestari on lisäksi kiertänyt paljon perustamansa Ensemble Intercontemporainin kanssa.

Soittimia ja tietokoneita

Ensemble Intercontemporain on 31-henkinen uuden musiikin orkesteri, joka työskentelee läheisessä yhteistyössä Ircamin kanssa. Orkesteri kantaesittää useita teoksia vuosittain ja pitää samalla yllä tämän vuosisadan musiikista koostuvaa repertuaariaan. Juhlaviikon konsertissa orkesteri soittaa Boulezin johdolla sooloviululle ja tietokonelaitteistolle sävelletyn Anthémsin, joka on säveltäjän 1990-luvun tuotantoa.

Alkupalan jälkeen kuullaan lähes tunnin mittainen versio Réponsista, jossa vuoropuhelua käyvät kuusi soitinsolistia, 24-henkinen orkesteri sekä tietokonelaitteistosta ja kolmiulotteisesta kovaäänisjärjestelmästä koostuva elektroakustinen soitin. Juhlaviikot päättyvät siten varmasti mielenkiintoiseen konserttiin, joka onkin jo loppuunmyyty. Muutenkin viikot ovat sujuneet järjestäjien mukaan hyvin. Ainakin Birminghamin kaupunginorkesterin konsertit, Johanneksen kirkon Sibelius-konsertit ja Huvilateltan esitykset ovat vetäneet väkeä jopa odotettua enemmän.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.