Pienyrityksissä eniten työtapaturmia

Suomessa tapahtuu vuosittain kolmisenkymmentä kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Tapaturmia sattuu useimmin pienille urakoitsijoille.

Tänä vuonna ainakin 13 henkilöä on saanut surmansa työtapaturmissa.

-Kuolemaan johtavissa työtapaturmissa mennään samaa tappavaa tahtia kuin ennenkin. Viime vuonna työtapaturmissa kuoli 31 ihmistä ja tänä vuonna määrä näyttäisi menevän samoihin, kertoo työturvallisuusinsinööri Sakari Seppänen Tapaturmavakuutuslaitosten liitosta.

Suomessa maksetaan vuosittain korvauksia keskimäärin 120 000 työtapaturmasta. Erityisesti järjestäytymättömillä ja pienillä työnantajilla koetaan olevan parantamisen varaa työturvallisuudessa.

-Onnettomuuksia on sattunut enemmän pienille urakoitsijoille kuin muille, Seppänen sanoo.

-Järjestäytynyt työnantaja tuntee yleensä vastuuta työntekijöistään, huomauttaa Seppänen.

Aina ei kuitenkaan ole niin, että pienet työpaikat olisivat turvattomia ja isot turvallisia.

-Pienissä yrityksissä valvonta voi olla jopa parempaa, ei oteta turhia riskejä, hutiloida tai juopotella. Lisäksi kiire on lisääntynyt kaikilla työpaikoilla, mikä voi myös selittää tapaturmien määrää, sanoo asiamies Rauno Toivonen Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliitosta.

Rakennusalalla eniten kuolemaan johtavia tapaturmia

Miehillä on naisiin verrattuna seitsenkertainen riski kuolla työtapaturmassa. Valtaosa kuolemaan johtaneista työtapaturmista sattuu rakennusalalla ja teollisuudessa. Rakentamisessa tapahtuu 40 prosenttia kaikista työkuolemista. Seppäsen mukaan urakat rakennusalalla on nykyisin pilkottu pieniin osiin, jolloin työn johtamisessa ja tiedonkulussa voi olla eri urakoitsijoiden välillä puutteita.

Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajan Keijo Päivärinnan mukaan työtapaturmiin vaikuttavat sekä työpaikan fyysiset olot että työntekijän tietotaito. Putoaminen rakennustelineeltä voi taata rakennusmiehelle kyydin tuonpuoleiseen, sen vuoksi esimerkiksi telineiden kaiteisiin on kiinnitetty viime vuosina huomiota.

-Työturvallisuus on kohentunut viime vuosina erityisesti rakennusalalla, vielä 90-luvun puolivälissä esimerkiksi rakennustelineiden kaiteista puolet eivät olleet kunnossa, nyt kaiteista jo 80 prosenttia on kunnossa., sanoo Päivärinta.

-Mutta järjestäytymättömät työnantajat puuhastelevat kuten ennenkin, kertoo Päivärinta.

Yleisin tapaturmatyyppi on itsensä satuttaminen johonkin esineeseen. Kompastumiset, liukastumiset ja kaatumiset ovat toiseksi yleisin onnettomuustyyppi. Kolmanneksi eniten tapaturmia sattuu ylikuormittumisen ja ylirasittumisen seurauksena.

Ammattitauteihin kuolleiden osalta puolestaan asbestitapaukset muodostavat edelleen merkittävimmän osan. Asbestisairauksien puhkeaminen kestää yleensä parikymmentä vuotta altistuksesta. Vaikka asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuodesta 1993 alkaen, asbestista johtuvia kuolemia on odotettavissa vielä vuosikymmeniksi eteenpäin. Asbestiin altistuneita kuolee 80-90 henkilöä vuosittain.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat