Mainos

Pienyrittäjät arvostelevat kaupparekisterin vuosimaksusuunnitelmia

Pienyritykset kritisoivat kaupparekisterilaki -työryhmän esitystä kaupparekisterin vuosimaksusuunnitelmasta. Muutos lisäisi pienyritysten maksutaakkaa.

Kaupparekisterilaki 2001 -työryhmä esittää siirtymistä vuosimaksujärjestelmään kaupparekisteripalveluissa nykyisen ilmoituskohtaisen menettelyn sijasta.

Työryhmä antoi raporttinsa tänään kauppa- ja teollisuusministeriölle poikkeuksellisesti suullisesti, sillä raportin painatus on viivästynyt. Esitykseen liittyy kaksi eriävää mielipidettä.

Keskuskauppakamari ja Suomen Yrittäjät arvostelivat esitystä siitä, että vuosimaksut siirtäisivät kaupparekisterikustannuksia pienten yritysten kannettavaksi.

Työryhmän puheenjohtajan hallitusneuvos Tuomas Ahon mukaan työryhmän enemmistö oli sitä mieltä, että yritysten kynnystä tehdä ilmoituksia kaupparekisteriin pitää madaltaa. Tavoitteena oli myös, että kaupparekisterin tiedot olisivat mahdollisimman hyvin ajan tasalla. Vuosimaksu ilmoituskohtaisen maksun sijasta olisi Ahon mielestä porkkana, joka madaltaisi ilmoitusten tekemisen kynnystä ja tekisi kaupparekisteristä ajantasaisemman.

Keskuskauppakamarin mielestä maksut olisi määrättävä niin, että niissä otetaan riittävästi yrityksen koko huomioon. Raportissa ehdotetaan Keskuskauppakamarin mukaan, että suuryritysten vuosimaksu 168 euroa olisi vain viisinkertainen pienimpien osakeyhtiöiden 34 euron vuosimaksuun verrattuna. -Käytännössä suuryritykset, jotka tekevät usein kaupparekisteri-ilmoituksia, hyötyisivät järjestelmästä pienyritysten kustannuksella, Keskuskauppakamari arvosteli.

Ahon mukaan tietyt suuret muutosilmoitukset kuten osakepääoman muutokset ja fuusiot olisivat jatkossakin erillisten maksujen alaisia. Niitä maksavat enimmäkseen suuret yritykset, hän huomautti.

Sähköinen asiointi rekisterin tavoitteena

Vuosimaksujen ehdottaminen liittyy sähköisen asioinnin kehittämiseen, mikä oli työryhmän tavoitteena. Ahon mukaan kaupparekisteri-ilmoitusten jättämiselle ja sähköiselle tietopalvelulle ei löytynyt mitään lainsäädännöllisiä esteitä. Esityksiin kuuluu myös kaupparekisteritietojen saattaminen maksutta internetin kautta kaikkien käyttöön.

Aho kertoi, että kaupparekisterissä tähdätään jo sähköisen asioinnin kehittämiseen. Esteet liittyvät enää tarvittavaan tekniikkaan.

Myös Suomen Yrittäjät painottivat kannanotossaan pitävänsä tärkeänä sähköisen asioinnin kehittämistä. Yritysten ilmoitushalukkuuden ja rekisteritietojen ajantasaisuuden parantaminen ei kuitenkaan järjestön mielestä edellytä vuosimaksuja.

Painettuna vasta ensi viikolla

Kaupparekisterityöryhmä jätti esityksensä tänään poikkeuksellisesti vain suullisesti kauppa- ja teollisuusministeriölle. Raportin painattaminen on viivästynyt, ja se ilmestyy painettuna vasta ensi viikolla.

Aho myönsi virheen tiedottamisessa. Hän sanoi, että valitettavasti näin kävi, mutta työryhmä ei halunnut odottaa luovuttamista ministeriölle.

Vuoden verran istuneessa työryhmässä olivat edustettuina kauppa- ja teollisuusministeriö, sisäministeriö, verohallitus, patentti- ja rekisterihallitus, Keskuskauppakamari, Suomen Yrittäjät sekä Teollisuuden ja työantajain keskusliitto TT.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.