Pienten keskosten hoito keskitetään yliopistosairaaloihin

Hyvin pienten keskosten hoito, vaikeiden syöpien kirurginen hoito sekä laihdutusleikkaukset tehdään jatkossa lähinnä yliopistosairaaloissa. Sairaanhoitopiirit ovat sopineet tiettyjen hoitotoimenpiteiden keskittämisestä. Muutokset koskevat vuosittain muutaman sadan potilaan hoitoa, lähinnä vaativia toimenpiteitä, joita jo nyt tehdään melko keskitetysti.

Tekonivelkirurgian keskittäminen sovittiin sairaaloihin, joissa tehdään riittävästi leikkauksia vuosittain. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ne jatkuvat kaikissa keskussairaaloissa sekä suurimmissa aluesairaaloissa.

Muutoksia vain pienelle osalle potilaista

Vaikeiden syöpien, kuten haima- ja ruokatorvisyövän kirurginen hoito keskitetään viiteen yliopistosairaalaan (Helsinki, Kuopio, Tampere, Turku ja Oulu).

Mahalaukun kardian syövän kirurgista hoitoa annetaan jatkossa näiden lisäksi Lahdessa Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Haimasyövän kirurginen hoito, joka koskee noin 150 ihmistä vuodessa, on jo nyt käytännössä keskittynyt yliopistosairaaloihin, yksinomaan HYKSissä tehdään 50 leikkausta vuodessa. Ruokatorven ja mahalaukun kardian syöpiä hoidetaan kirurgisesti vielä vähemmän (selvästi alle 100 vuodessa), niistäkin suurin osa yliopistosairaaloissa. Keskittäminen vaikuttaa käytännössä muutamaan pieneen sairaalaan, joissa on tehty muutama toimenpide vuosittain.

Alle 30-viikkoisina syntyneitä keskosia hoidetaan jatkossa vain yliopistosairaaloissa.

Laihdutuskirurgia keskitetään yliopistosairaaloihin sekä Lahteen, Vaasaan ja Joensuuhun. Vuosittain leikataan 120 ihmistä.

Yli 1,5 miljoonaa suomalaista käyttää erikoissairaanhoidon palveluja vuosittain. Nyt sovittu työnjaon uudistaminen koskee vain muutamaa sataa potilasta. Toisaalta kyse on hyvin kalliista ja vaativasta hoidosta, joten sitä ei voi mitata vain potilasmäärillä.

Myös tekonivelkirurgian työnjaosta sovittiin siten, että vain sairaaloissa, joissa tehdään vähintään 200 toimenpidettä vuosittain (tai yksi tiimi tekee vähintään 100 vuosittain), tehdään tekonivelkirurgisia toimenpiteitä jatkossakin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki 21 keskussairaalaa sekä isoimmat aluesairaalat jatkavat edelleen.

Keskittäminen jatkunee tulevaisuudessa - synnytyksiä pohditaan

Sairaanhoitopiirit jättivät ehdotuksensa hoitojen keskittämisestä sosiaali- ja terveysministeriön pyynnöstä tämän kuun alussa. Työnjaosta sovittiin ministeriön ja sairaanhoitopiirien neuvotteluissa Saariselällä viime viikon lopulla.

Helmikuussa ministeriö toivoi sairaanhoitopiireiltä konkreettisia ehdotuksia toimintojen keskittämisestä. Tuolloin puhuttiin siitä, että Suomessa riittäisi kymmenisen täyden palvelun keskussairaalaa. Nyt lähtökohtana pidetään valmisteilla olevan terveydenhuoltolain ajatusta siitä, että sairaanhoitopiirin alueella pitää asua vähintään 150 000 ihmistä. Tämän kriteerin täyttää 13 sairaanhoitopiiriä. Suomessa on 21 keskussairaalaa ja 26 aluesairaalaa.

STM:n kanta on, että keskittämistä voidaan joissain toiminnoissa perustella laadun paranemisella. Yksi keskusteltu asia on synnytysten keskittäminen. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä synnytyksiä hoitavissa sairaaloissa pitäisi olla paikalla usean asiantuntijan päivystys, jotta turvallisuus taattaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat