Mainos

Pientalorakentaminen laahaa – seitsemäs laiha vuosi menossa

Suomessa ei ole sotien jälkeen rakennettu niin vähän asuntoja kuin nyt.

Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussilan mukaan asuntorakentaminen heijastelee aina taloustilannetta.

– Suomen ja Euroopan talous heijastuu aina talorakentamiseen. Etenkin omakotirakentamiseen taloudellinen tilanne vaikuttaa, koska kerrostaloja tehdään tuottajamuotoisesti, yhteiskunnan tuella. Pientalot lähtevät kansasta.

Huomenta Suomessa vierailleen Jussilan mukaan pienkotirakentamisessa kulunut vuosi on 15 prosenttia miinuksella viime vuoteen verrattuna. Pientalorakentaminen on lähtenyt laskuun kuitenkin jo 2000-luvulla.

– Seitsemäs laiha vuosi on jo menossa. Pientalorakentaminen lähti laskuun 2000-luvun puolivälissä. Silloin tehtiin 16 000 taloa ja tänä vuonna tehdään 7000 pientaloa.

Jussila kritisoi pientalorakentamisen ongelmaksi eritoten kaupunkien pientalokaavojen puutteen. Muitakin syitä on.

– Kaupungeissa ei ole pientalokaavoja tai pientalotontteja. Tonttien hinnat myös nousevat. Viime aikoina taloudellinen tilanne, asuntokaupan jämähtäminen ja pankkien lainansaanti on heikentynyt. Tämä erityisesti on uusi juttu.

Pientalorakentaminen pitää Jussilan mukaan saada nousuun. Erityisesti kasvualueille pitäisi saada tiiviitä pientaloalueita. 

– Meillä on pääkaupunkiseudulla 40 000 tonttia, joihin voisi alkaa rakentaa. Meidän pitäisi pitää huolta, että niiden hinnat ei nouse ja niihin rakennettaisiin lähivuosina. Pientaloalueiden lähelle pitää saada myös palveluita, vähintään kauppa ja koulu.  

 

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.