Mainos

Piensijoittajan kannattaa pitää pää kylmänä

Pörssien romahdusmainen lasku on saanut monet piensijoittajat pohtimaan, mitä näin hermostuneessa markkinatilanteessa kannattaisi tehdä.

Levottomuus näkyy Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mukaan lisääntyneissä yhteydenotoissa. Hänen nyrkkisääntönsä on, että nyt täytyy pohtia uudemman kerran, milloin tarvitsee sijoittamiaan rahoja. Jos sijoitukset on tehty eläkepäiviä varten, kannattaa pitää pää kylmänä.

- Kun kurssit ovat jo tulleet alas, pitää pysyä rauhallisena. Aikanaan tapahtuu käänne parempaan suuntaan.

Samaa mieltä on Tapiola Varainhoidon ekonomisti Timo Vesala. Hänen mielestään markkinoiden myllerrykseen liittyy paitsi aitoa huolta maailmantalouden tilasta, myös paljon tunnetta ja markkinapsykologiaa. Hän huomauttaa, että aloittavien rahastosäästäjien kanssa tehdään aina kartoitus säästösuunnitelmastaan ja halusta ottaa riskiä.

- Suunnitelmassa on varmasti käyty läpi, että tällaisia jaksoja voi osakesäästämisessä tulla. Paniikin keskellä ei kannata lähteä reagoimaan voimakkaasti.

Lounasmeri muistuttaa, että markkinoilla kannattaa joko olla koko ajan aktiivisesti mukana tai sitten vain seurata tilannetta passiivisesti. Jos on vääränä päivänä poissa pörssistä, menettää paljon rahaa.

Talletus vai osake?

Tilastokeskuksen rahoitustilastot osoittavat, että finanssikriisin aikaan kolme vuotta sitten kotitalouksien sijoitukset siirtyivät pörssiosakkeista ja rahastoista talletuksiin. Pörssisäätiön Lounasmeri neuvoo, että vaikka rahaa tarvitsisi käyttöönsä nopeasti, kannattaa myymisessä olla valikoiva.

- Suosittelen miettimään, mitkä oman salkun yhtiöstä ovat sellaisia, joiden tuloskuntoon itse uskoo.

Lounasmeri ja Vesala pelkäävät, että uutiset romahtaneista pörssikursseista heikentävät suomalaisten intoa sijoittaa osakkeisiin.

- Meillä ajatellaan, että pankkitilillä pitäisi olla paljon rahaa. Silloin unohdetaan, että inflaatio on nyt selvästi korkoja korkeampi. Pankkitileillä makaava raha siis menettää hiljalleen arvoaan, Lounasmeri huomauttaa.

Vesala lisää, että riskiä kaihtavalle sijoittajalle alkaa olla aika vähän kohteita, joista saa kunnollista tuottoa. Esimerkiksi monien turvallisina pidettyjen valtioiden joukkolainojen tuotot ovat painuneet erittäin alas.

- Säästäjien on melkein pakko ottaa riskiä, halusivat sitä tai eivät.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.