Mainos

Pienpetojen metsästys alkaa Uudenmaan lintualueilla

Pienpetojen, minkin ja supikoiran tehopyynti alkaa neljällä arvokkaalla lintukosteikolla Uudellamaalla: Espoon Laajalahdella ja Suomenojalla, Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Sipoon Östersundomin lintuvesillä Torpvikenillä ja Bruksvikenillä.

Tutkimuspyyntiä jatketaan kahden vuoden ajan. Samalla seurataan sekä lintukantojen että pienpetokantojen kehitystä ja etenkin vesilintujen pesimätulosta.

Pyynnin ja petoseurannan hoitavat metsästysseurat. Vesilintujen seuranta on ympäristöhallinnon ja kuntien vastuulla. Aineiston analysoinnin hoitavat Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopisto.

Tulosten pohjalta laaditaan ohjeet, miten pienpedot tulisi ottaa huomioon hoidettaessa arvokkaiden lintualueiden luontoa. Jos minkin ja supikoiran pyynti nostaa poikastuottoa, voi niiden pyynti vastaisuudessa olla yksi linnunsuojelualueiden perustelluista hoitokeinoista.

Lintuvesillä ei ammuta

Pienpetojen tehopyynti näillä lintuvesillä tapahtuu pääosin ansapyyntinä.

-Minkkejä pyydetään heti tappavilla raudoilla ja supikoirat loukuilla. Normaalia metsästystä ei luonnonsuojelualueilla tapahdu eikä lintuvesillä ammuta. Näin vähennetään suomalaiseen luontoon kuulumattomia pienpetoja, kertoi riistanhoidon neuvoja Jarkko Nurmi Uudenmaan riistanhoitopiiristä.

Minkin ja supikoiran vaikutusta kosteikkolinnustoon on tutkittu varsin vähän. Se tiedetään, että alkukesällä lintujen osuus minkin ravinnossa on suuri, sillä minkki saalistaa hautovia emoja ja myöhemmin untuvikkoja. Lintujen lisäksi minkki syö muiden muassa myyriä ja kaloja.

Supikoira puolestaan saalistaa lintuvesillä pääosin munapesiä ja hautovia emoja.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.