Mainos

Pienpanimot kasvattavat suosiotaan

Kotimaiset käsityöoluet kasvattavat suosiotaan. Pienpanimoiden tuotanto kasvoi viime vuonna peräti 53 prosentilla vuodesta 2008. Suomalaiset pienpanimot panivat olutta yhteensä lähes 4,7 miljoonaa litraa. Määrä on reilut 1,6 miljoonaa litraa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Pienpanimot ylittivät samalla ensimmäisen kerran yhden prosentin osuuden oluen kotimaisesta myynnistä. Käsityöpanimoiden osuus oluttoimituksista oli 1,1 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli reilut 0,7 prosenttia.

Suomen Pienpanimoliiton mukaan kasvussa näkyvät pienpanimoiden ja niiden rahoittajien usko alaan sekä yritysten tekemien investointien positiiviset vaikutukset.

- On muistettava, ettei myynnin kasvua ole tehty alennusmyynneillä, vaan erikoistumalla ja kilpailemalla nimenomaan tuonnin kanssa, huomauttaa Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.

Valviran tilastoihin perustuvissa luvuissa on mukana 27 pientä oluenvalmistajaa eri puolilta maata. Suomen suurin yksittäinen pienpanimo on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, jonka osuus toimituksista on noin kaksi kolmasosaa.

Suomen Pienpanimoliittoon kuuluu 23 pienpanimoa. Niiden lisäksi maassa toimii muutamia pieniä yksityisiä sahti- ja olutpanimoita.

Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein oma panimoravintola. Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, tisleitä sekä virvoitus- ja long drink -juomia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.