Mainos

Pienkone teki pakkolaskun Helsingin edustalla

Helsingissä pakkolaskun tehnyt pienkone on nostettu merestä. Lentäjä joutui laskeutumaan lähelle Helsingin keskustaa, koska koneeseen tuli moottorivika.

Malmin lentokentältä noussut pienkone teki vähän ennen puoltapäivää pakkolaskun lähelle Helsingin ydinkeskustaa. Nelipaikkaisen koneen pilotti onnistui laskemaan moottorivian saaneen lentokoneen mereen Valkosaaren viereen. Kaikki koneessa olijat selvisivät ehjin nahoin.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Esko Lähteenmäki kertoo, että lentäjän oli pakko laskeutua mereen,

koska maalla ei ollut sopivaa paikkaa. Lähteenmäen mielestä paikka oli sinänsä hyvä: vedessä ei ole esteitä ja veneliikenne on vilkasta. Koneessa olleet mieslentäjä ja kaksi naismatkustajaa poimittiinkin veneeseen heti pakkolaskun jälkeen.

Lähteenmäen mukaan Suomessa pienkoneille sattuu 3-5 pakkolaskua vuodessa. Veteen laskeutuminen on kuitenkin paljon harvinaisempaa, tapauksia on suurin piirtein yksi viidessä vuodessa. Lähteenmäki sanoo, että periaatteessa laskeutuminen veteen on samanlaista kuin laskeutuminen maalle.

- Mahdollisimman hitaasti, kuitenkin sillä tavoin, että ohjattavuus säilyy. Matkustajilla on oltava kelluntaliivit päällä ja turvavyöt tiukalla. Kun kone osuu veteen, se tavallisesti sukeltaa. Sen jälkeen se nousee pinnalle. Tässä vaiheessa koneessa olleiden pitäisi siirtyä ohjaamosta koneen siivelle.

Valkosaaren pakkolaskussa apu tuli todella nopeasti, sillä ohi kulkenut vene noukki matkustajat kyytiin koneen siiveltä.

Pakkolaskussa vahingoittunut kone uitettiin Valkosaaren rantaan ennen kuin se ehti upota. Rantavedestä kone nostettiin laivan kannelle ja kuljetettiin Katajanokan laiturille ja edelleen Malmin kentälle tarkempiin tutkimuksiin.Tallinaan matkalla olleen koneen omistaa Polyteekkarien ilmailukerho. Kerhon puheenjohtaja Sirkku Huisko vahvisti, että koneessa olleet ovat kunnossa. Hänen mukaansa lentäjä onnistui vaikeassa pakkolaskussa hyvin. Huisko kertoo, että kerhon kone on joutunut tekemään pakkolaskun edellisen kerran 1990-luvun alkupuolella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.