Mainos

Pienissä vaalipiireissä äänestetään laiskemmin

Kansalaisilla on pienissä vaalipiireissä heikompi äänestysmotivaatio kuin suurissa vaalipiireissä, selviää tuoreesta Vaalitutkimus 2007 -teoksesta. Teos on neljäntoista politiikan ja viestinnän tutkijan yhteisraportti vuoden 2007 eduskuntavaaleista.

Väen väheneminen on laskenut äänestysprosenttia pienissä vaalipiireissä. Tutkimuksen mukaan pienissä vaalipiireissä taktinen äänestäminen eli sellainen äänestäminen, missä kansalainen äänestää muuta kuin ensisijaisesti kannattamaansa vaihtoehtoa, on yleisempää kuin suurissa vaalipiireissä.

Eduskuntavaaliehdokkaat kanpanjoivat yhä suuremmalla rahalla

Eduskuntavaaliehdokkaiden kampanjakustannukset ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi. Vaalirahoitusilmoitusten perusteella ehdokaskampanjat kallistuivat kolmanneksella vuodesta 2003 vuoteen 2007. Tutkimus arvioi, että tämä johtuu yksilökeskeisestä vaalijärjestelmästä sekä kamppailusta suurimman puolueen asemasta.

Puolueiden puheenjohtajien merkitys oman puolueensa vaalimenestykselle on lisääntynyt erityisesti 2000-luvulla. Poliittiseen oikeistoon itsensä samastavat kansalaiset suhtautuvat politiikan henkilöitymiseen myönteisemmin kuin poliittiseen vasemmistoon itsensä samastavat, todetaan tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan internetin käyttö ehdokkaiden ja puolueiden kampanjoinnissa ei näytä vaikuttaneen pienten ja suurten puolueiden keskinäiseen näkyvyyteen. Internet ei toistaiseksi myöskään näytä aktivoineen vaaliosallistumiseen uusia ryhmiä. Netissä politiikkaa seuraavat ne, jotka seuraavat politiikkaa muillakin tavoilla.

Puolueiden väliset vaaliliitot ovat olennaisesti parantaneet pienten puolueiden mahdollisuuksia saada eduskuntaan kansanedustajia. Silti suurten puolueiden osuus edustajanpaikoista on suurempi kuin niiden osuus vaalissa annetuista äänistä. Ilman vaaliliittoja suuria puolueita suosiva poikkeama suhteellisuudesta olisi vielä nykyistäkin suurempi. Vaaliliittopolitiikassaan tutkimuksen mukaan parhaiten onnistunut Suomen Kristillisdemokraatit on saanut edeltäjineen kaksi kolmasosaa kansanedustajanpaikoistaan vaaliliittojen avulla.

Tutkimuksen pääaineistona käytettiin Taloustutkimuksen valtakunnallisesti edustavaa käyntikyselyä. Se kerättiin maalis-toukokuussa 2007 ja siihen vastasi yli 1400 valitsijaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.