Mainos

Pienissä perheyrityksissä työskentelevät muita onnellisempia

Työ pienessä perheyrityksessä antaa ihmiselle hyvän mahdollisuuden tehdä elämästään mielekäs. Tuore väitöskirja kertoo, että perheyrityksien omistajat voivat keskimäärin paremmin kuin muut yrittäjät tai palkansaajat.

Yleisen käsityksen mukaan perheen ja liiketoiminnan yhdistäminen on vaikeaa. Aiheeseen paneutunut kauppatieteiden lisensiaatti Sofia Kauko-Vallin katsoo kuitenkin, että perheen mukanaolo yrityksessä synnyttää uusia ajattelu- ja toimintatapoja, joiden avulla rooliristiriidoista selviää paremmin.

Myös palkansaajat ja muut yrittäjät pitävät itseään hyvinvoivina. Perheyrittäjät ovat kuitenkin palkansaajia onnellisempia. Muihin yrittäjiin verrattuna perheyrittäjät ovat lisäksi vähemmän ahdistuneita.

- Jos perheyrittäjää ahdistaa, se ei vaikuta niin helposti onnellisuuteen ja tyytyväisyyteen, tuloksena voi olla vain kärttyisä mieli. Palkansaajilla ahdistus näkyi välittömästi onnellisuudessa ja tyytyväisyydessä. Varallisuus ei tutkimuksen mukaan vaikuta onnellisuuteen, Kauko-Vallin valottaa.

- Läheiset ja hyvät ihmissuhteet ovat ihmisen onnellisuuden lähde.

Kauko-Vallin havaitsi tutkimuksessaan, että perheyrittäjä ei mene koko aikaa työn ehdoilla vaan pystyy tasapainottamaan elämäänsä. Palkansaajan maailma on pirstoutuneempi.

Kauko-Vallinin kyselyyn osallistui internetin välityksellä 942 vastaajaa. Väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa ensi viikon tiistaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.