Mainos

Pieni osa Natura-päätöksistä uuteen syyniin

Murto-osa ympäristöministeriön valmistelemista ja valtioneuvoston vahvistamista Natura-päätöksistä joutuu uuteen tarkasteluun. Korkeimman hallinto-oikeuden Natura-valituksista antamat päätökset merkitsevät ympäristöministeri Satu Hassin mukaan sitä, että muutokset koskevat yhteensä noin 50 000:ta-60 000:ta hehtaaria.

Tämä on noin prosentti valtioneuvoston hyväksymän Natura-verkostoehdotuksen alueista. Ympäristöministeriössä lasketaan, että jos KHO:n uudelleen käsiteltäväksi palautetut alueet lisättäisiin Natura-suojelualueverkoston koskevaan ehdotukseen, se lisäisi ehdotuksen pinta-alaa 25 000 hehtaarilla.

KHO on toimittanut tähän mennessä ympäristöministeriöön lähes kaikki Natura-valituksia koskevat päätökset, joita kertyi kaikkiaan 40000 liuskaa. Hassin johtama Natura-ministeriryhmä kävi KHO:n ratkaisuja läpi keskiviikkona, ja Hassi esitteli johtopäätöksiä kokouksen jälkeen.

Yhteenvedossa ilmeni, että valtioneuvoston Natura-verkostoa koskeva päätös kumottiin osittain tai palautettiin valmisteltavaksi 48 alueen osalta. Suomen EU:n komissiolle lähettämässä ehdotuksessa Natura-alueita on yhteensä 1458. Hassin mukaan ympäristöministeriössä ollaan tyytyväisiä, sillä KHO:n päätökset osoittivat, että valmistelun tarkkuus ministeriössä oli varsin hyvä.

Kahdeksan liian suppeaa aluetta

Ympäristöministeriön mukaan KHO pitää Natura-alueiden rajauksia liian laajana 40 alueen kohdalla. Yhtään suojelualueverkostoon ehdotettua aluetta ei karsittu kokonaan pois, vaan liian laajoiksi todetut rajaukset olivat pienialaisia. Kahdeksaa aluetta koskevissa päätöksissä KHO pitää Natura-alueen rajausta liian suppeana tai alueen pois jättämistä ei ollut KHO:n mukaan perusteltu riittävästi.

Esimerkiksi Kemihaaran soiden ja Lohjan Vattajanniemen dyynialueiden poisjättämistä Natura-ehdotuksesta ei ollut KHO:n mukaan perusteltu riittävästi. Muita tähän ryhmään kuuluvia alueita ovat muun muassa Koitelainen, Karunginjärvi ja Korppoon Långviken. Alueita koskevat valitukset teki Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Tornionjoesta kuulemistilaisuudet

Kemihaaran suot Vuotoksen kaavaillulla allasalueella ei ole ainoa Natura-ministeriryhmän ja koko hallituksen yksittäinen päänvaiva. Hallituksen on otettava kantaa Tornionjoen-Muonionjoen vesistön liittämiseen Natura-verkostoehdotukseen. Hassin mielestä kielteistä päätöstä on vaikea perustella EU:n komissiolle, sillä Ruotsi on jo omalta osalta päättänyt esittää Tornionjoen liittämistä Natura-verkostoon. Ympäristöministeriö kuulee paikallisen väestön kantoja asiasta elo-syyskuun vaihteessa. Tilaisuudet pidetään Enontekiön, Kolarin, Kittilän, Muonion, Pellon, Tornion ja Ylitornion kunnissa.

Kanteen käsittelylle lisäaikaa


Natura-vyyhdin käsittely kestää vielä kotimaassa hyvän tovin, sillä Natura-ministeriryhmä valmistelee myös EU:n komission edellyttämää aluetäydennystä. Komissio on kiirehtinyt useaan otteeseen Suomen lopullista Natura-ehdotusta, käytännössä lintu- ja luontodirektiivin toimeenpanoa. Suomi sai lintudirektiivin toimeenpanon laiminlyöntiä koskevan kanteen kesäkuussa. Ulkoministeriön johdolla valmistellaan vastinetta EY:n tuomioistuimelle, joka on luvattu toimittaa komissiolle 2. lokakuuta mennessä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.