Mainos

Pienhiukkaset riski sydänsairaille

Amsterdamin, Erfurtin ja Helsingin keskusta-alueilla tehdyn tutkimuksen mukaan muutamankin tunnin alistuminen korkeille pienhiukkapitoisuuksille lisää sydämen hapenpuutetta.

Jo lyhytaikainen altistuminen polttoperäisille pienhiukkasille voi pahentaa sydänsairautta, osoittaa Kuopion yliopistossa lauantaina tarkastettava väitöskirjatutkimus. Siinä selvitettiin kaupunki-ilman pienhiukkasten vaikutuksia sepelvaltimotautipotilaiden terveyteen.

Voimakkaimmin pienhiukkasille altistuvat lähellä vilkkaita pääteitä asuvat ja runsaasti aikaa liikenteessä viettävät ihmiset.

- Herkkien väestöryhmien, kuten lasten ja vanhusten, altistumista voitaisiin vähentää kaavoitusratkaisuilla, esimerkiksi sijoittamalla uudet päivä- ja vanhainkodit kauemmas pääteistä, kertoo Kansanterveyslaitoksen tutkija, filosofian maisteri Timo Lanki.

Lanki selvitti altistumista kaupunki-ilman pienhiukkasille Amsterdamissa, Erfurtissa ja Helsingissä. Jo aiemmin on saatu viitteitä siitä, että vuosia jatkuva altistuminen ilmansaasteille voi myös aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia kuten valtimonkovetustautia. Tutkimus tehtiin kaupunkien keskusta-alueilla.

Monissa taajamissa myös puun pienpoltto on merkittävä polttoperäisten hiukkasten lähde. Vielä ei tiedetä, aiheutuuko puunpoltosta vastaavia haittoja kuin fossiilisten polttoaineiden poltosta.

Pienhiukkaset vahingoittavat sydäntä

Ilmansaasteiden on arvioitu aiheuttavan vuosittain Euroopan unionin alueella 370 000 ennenaikaista kuolemaa ja Suomessakin 1300. Suurin osa kuolemista johtuu ilmeisesti ilman pienhiukkasten (halkaisija alle 0,0025 mm) haitallisista vaikutuksista sydämen ja verenkiertoelimistön terveyteen.

Tutkimuksessa havaittiin, että jo muutaman tunnin altistuminen korkeille pienhiukkaspitoisuuksille lisää sydämen hapenpuutetta. Liikenteessä altistutaan korkeille hiukkaspitoisuuksille yleensä lyhytaikaisesti. Tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty arvioimaan, liittyikö havaittu vaikutus nimenomaan liikenneperäisiin hiukkasiin.

Jo aiemmin on tiedetty liikenteessä vietetyn ajan lisäävän sydäninfarktin riskiä. Langin mukaan lisää tutkimustietoa tarvittaisiin juuri työmatkojen aikaisen hiukkasaltistumisen terveyshaitoista.

Tutkimus on osa EU:n rahoittamaa ULTRA-tutkimusta, joka pyrkii parantamaan hiukkasmaisten ilmansaasteiden altistumisen ja terveysriskien arviointia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.