Mainos

Pienhiukkaset iso terveysriski - 2 000 kuolee vuosittain

Ulkoilman pienhiukkaset ovat merkittävä terveysriski niin Suomessa kuin monessa muussakin EU-maassa. Pienhiukkaset aiheuttavat Suomessa noin 24 000 sairauksien ja kuolemantapausten vuoksi menetettyä elinvuotta. Pienhiukkasten takia kuolee joka vuosi 2 000 suomalaista.

- Altistumista pienhiukkasille on hyvin hankala välttää, mutta toki riskejä voi vähentää, arvioi tutkija Otto Hänninen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ilmanlaatumääräyksiä pitäisi tiukentaa

Tutkijoiden mielestä pienhiukkasten aiheuttamia ongelmia voitaisiin vähentää kiristämällä ilmanlaatumääräyksiä koko Euroopan alueella. Tällä hetkellä ulkoilman pienhiukkasten raja-arvo on Euroopassa 2,5 - kertainen verrattuna Maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksiin. Nykyiset raja-arvot ylittyvät vain Euroopan saastuneimmilla alueilla.

- Tutkijana olen sitä mieltä, että tarvitaan tiukempia ilmanlaatumääräyksiä. Niiden pitää myös olla kansainvälisiä, koska hiukkaset kulkeutuvat yli maiden rajojen, muistuttaa Otto Hänninen.

Suomen haitallisista pienhiukkasista puolet on peräisin maan rajojen ulkopuolelta. Toinen puoli tulee liikenteestä ja puun poltosta. Esimerkiksi asunnoissa yleistyneet takat ja puun pienpoltto tuottavat terveydelle haitallisia hiukkasia.

- Tässä kohtaa ilmastotavoitteet ja terveystavoitteet ovat kyllä valitettavasti keskenään ristiriidassa, pahoittelee Otto Hänninen.

Erilaisten ympäristötekijöiden vaikutusta terveyteen selvitettiin kuuden EU-maan ja Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksessa. Pienhiukkasten lisäksi terveysongelmia aiheuttavat muunmuassa passiivinen tupakointi, liikenteen melu ja radon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.