Mainos

Pienet kunnat houkuttelevat opiskelijoita lahjonnalla

Valtaosa lukioista ja peruskouluista aloittaa lukuvuoden ensi viikon alussa. Koulutielle astuvat nyt myös 2000-luvulla syntyneet lapset.

Kilpailu opiskelijoista on kiihtynyt pienissä kunnissa. Pohjois-Suomessa jotkut kunnat houkuttelevat lukio-opiskelijoita tarjoamalla heille ilmaiset koulukirjat.

Sanomalehti Kalevan mukaan muualta muuttaville opiskelijoille on tarjolla jopa kannettavia tietokoneita, näin on esimerkiksi Ylitorniossa.

Ilmaiset oppikirjat ovat osoittautuneet hyväksi markkinointikikaksi: Esimerkiksi Sievissä ensimmäisen lukiovuotensa aloittaa maanantaina 37 opiskelijaa, mikä on 10 enemmän kuin vuosi sitten.

Lukiolaisten liiton mukaan ilmaistavaran jakaminen on uusi ilmiö. Liitto arvioi uusien lukiokirjojen maksavan yhteensä reilut 1300 euroa.

Millennium-lasten koulutie alkaa

Useimmat peruskoulut ja lukiot aloittavat lukuvuoden tulevana maanantaina tai tiistaina.

Koulutie alkaa myös 2000-luvulla syntyneillä lapsilla eli millennium-lapsilla. Ekaluokkalaisia on tänä syksynä hieman yli 57 000. Viime vuosina määrä on ollut suunnilleen sama.

Kouluverkosto on kuitenkin 1990-luvun alusta harventunut kovalla kädellä. Erityisesti leikkuri on kohdistunut alle 50 oppilaan kouluihin.

Perusopetuksessa olevien oppilaiden määrä yhtä opettajaa kohden on ollut hienoisessa laskussa tällä vuosituhannella.

Opetushallitus arvioi koulujen lukumäärän vähenevän edelleen. Viime vuonna eniten kouluja lakkautettiin Pohjois-Pohjanmaalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.