Mainos

Pienet koululaiset liikaa yksin kotona

Puolet Jyväskylän pienistä koululaisista on koulupäivän jälkeen yksin kahdesta neljään tuntia. Kaupunki selvitti ala-asteiden oppilaiden ajankäyttöä viime syksynä ja kertoi kyselyn tuloksista tänään tiedotustilaisuudessa, johon osallistui myös rouva Eeva Ahtisaari.

Vasta koulunsa aloittaneista lähes puolet oli yksin joka päivä koulun jälkeen. Toisluokkalaisista kuusi kymmenestä vietti iltapäivänsä ilman aikuisten läsnäoloa. Selvitykseen aloitteen tehnyt akatemiaprofessori Lea Pulkkinen korosti tutkimusten osoittavan, että runsas lasten ja nuorten yksinolo lisää syrjäytymisen riskiä. Hänen mukaansa murrosikäisiäkään ei saisi jättää pelkästään ikätovereidensa seuraan.

-Jo kymmenen tuntia yksinoloa viikoittain kasvattaa riskiä heikkoon koulumenestykseen, tupakointiin alkoholinkäyttöön, huumeisiin ja masennukseen.

Pulkkinen on lupautunut Jyväskylän seudulla vireillä olevan uusimuotoisen lasten iltapäivätoiminnan kummiksi. Hankkeella pyritään takaamaan jokaiselle lapselle ohjattua toimintaa koulupäivän jälkeen järjestöjen, kaupungin ja yksityisten hoitajien yhteistyönä.

-Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hän kaipaa turvallisen aikuisen läsnäoloa. Hän toivoo pääsevänsä syliin ja saavansa jutella aikuisen kanssa, Pulkkinen havainnollisti.

Pulkkinen korosti myös, ettei iltapäivästä saa tehdä lapselle toista koulupäivää. Oppilailla pitäisi olla mahdollisuus harrastuksiin pätevässä ohjauksessa.

Ratkaisu opettajien kokonaistyöajasta

Lasten iltapäivätoiminnalle on luotava lapsen ikään sopivat puitteet. Päiväkoti ei Lea Pulkkisen mukaan tue siirtymää päiväkotivaiheesta kouluikään.

-Opettajien kokonaistyöaikaan siirtyminen loisi puitteet koulupäivän uudelleen järjestämiselle. Koulupäivän pitäisi alkaa ja loppua säännöllisesti, mikä helpottaisi vanhempien työn ja perhe-elämän tarpeiden yhteensovittamista.

-Oppitunnit tulisi sijoittaa pitkin päivää ja niiden väliajat käyttää ulkoiluun, lepäilyyn, harrastustoimintaan ja oppimistehtävien tekemiseen aikuisen ohjauksessa, Pulkkinen luonnosteli.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.