Mainos

Pienet EU-maat heikoilla komissaarivaatimuksessaan

Suomi on jäämässä entistä enemmän yksin pitäessään kiinni vaatimuksestaan, jonka mukaan Suomella tulee kaikissa olosuhteissa olla oma EU-komissaari. Hollannin apulaisulkoministeri Michiel Patijn sanoi myöhään eilen, että ainoastaan EU:n neljä pienintä jäsenmaata ja Saksa vaativat enää omaa edustajaa EU:n komissioon.

-Vain Luxemburg, Suomi, Tanska ja Irlanti vaativat Saksan ohella omaa edustajaa EU:n komissioon, Patijn sanoi lehdistötilaisuudessa EU:n ulkoministerikokouksen yhteydessä hollantilaisessa Noordwijkin rannikkokaupungissa.

Muun muassa Ranska haluaa supistaa komissaarien määrää, eivätkä muutkaan EU-maat ole pienten maiden tavoin peräänantamattomia vaatimuksessaan omasta komissaarista kaikissa olosuhteissa.

Suunnitelmien taustalla on EU:n tuleva laajentuminen, jonka myötä jäsenmaiden määrä voi nousta nykyisestä 15:sta jopa 24:ään. Keskisuuret jäsenmaat kuten Hollanti ja Ruotsi eivät ole yhtä selkeitä komissaarivaatimuksissaan.

-Me hollantilaiset olemme periaatteessa sitä mieltä, että meillä tulisi olla oma edustus komissiossa. Mutta jos EU laajenee ja mukaan tulee niin monia jäsenmaita, että komissiosta tulee liian suuri, olemme valmiita harkitsemaan kantaamme uudelleen, Patijn sanoi.

Myös Ruotsi pitää omaa komissaaria tärkeänä, mutta voi harkita komissaarien määrän rajoittamista tulevaisuudessa, jos jäsenmaiden määrä kasvaa huomattavasti, totesi Gunnar Lund, joka on Ruotsin pääneuvottelija hallitusten välisessä konferenssissa.

Komissaarien määrä rajoittaminen korkeintaan 20:een, kuten nykyinen komissio on ehdottanut, merkitsisi ettei kaikilla jäsenmailla voisi olla omaa edustajaa komissiossa sen jälkeen kun jäsenmaita on enemmän kuin 20.

EU:n ulkoministerikokous, joka on osa hallitusten välistä konferenssia, jatkuu tänään Noordwijkissä. Asialistalla on muun muassa keskustelu jäsenmaiden äänimääristä unionin päättävässä elimessä ministerineuvostossa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.