Pienemmät kouluryhmät vähentävät pahoinvointia

Asiantuntijaryhmän mukaan nuorten henkistä pahoinvointia voitaisiin helpottaa muiden muassa pienemmillä koululuokilla sekä tehokkaasti toimivalla kouluterveydenhuollolla.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi murrosikäisille sopiva ryhmäkoko on alle 21 oppilasta, ja mitä pysyvämpi ryhmä on, sen positiivisemmin se vaikuttaa koulumenestykseen, minäkuvaan, itsetuntoon ja oppimismotivaatioon.

Vastaavasti ryhmä katsoo, että koulujärjestelmämme ei ota riittävästi huomioon tyttöjen ja poikien kehityksellisiä, biologisia ja psyykkisiä eroja.

Joka viides nuori kärsii mielenterveyshäiriöistä

Noin joka viides nuori kärsii jonkinasteisesta mielenterveyshäiriöstä. Yleisimpiä nuorten mielenterveysongelmia ovat mieliala-, ahdistuneisuus-, käytöshäiriöt ja päihteiden aiheuttamat häiriöt. Nuorten mielenterveyden häiriöille on tyypillistä moniongelmaisuus ja usean häiriön samanaikaisuus.

Asiaa selvittänyt Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen akatemian asettama konsensuspaneeli katsoo lisäksi, että nuorten mielenterveyden hoito on Suomessa huonosti koordinoitua ja pirstaloitunutta. Ryhmä ehdottaakin, että nuorten käytöshäiriöiden hoidossa tehostettaisiin monialaisia hoitokeinoja. Esimerkiksi nuorten aktiivisesti käyttämä toimintaympäristö, internet, tulee huomioida nuorten hyvinvointipalveluita kehitettäessä.

Sosiaalinen eriarvoistuminen alkaa jo lapsuudessa

Ryhmä painottaa, että nuoruuden ja aikuisuuden somaattista ja psyykkistä terveyttä rakennetaan jo lapsuudessa. Sosiaali- ja terveysalan säästötoimia ei saisi siis missään tapauksessa kohdistaa neuvolajärjestelmään tai päivähoitoon. Lisäksi sen mukaan kouluterveydenhuoltoa tulisi vahvistaa tuoreen asetuksen mukaisesti, ja jokaisessa kunnassa ja jokaisella koululla tulisi olla vastuulääkäri.

Väestöryhmien välisten erojen synty alkaa lapsuudessa ja jatkuu nuoruudessa, mikä näkyy opintomenestyksen ja terveyden välisissä yhteyksissä. Tämä tarkoittaa sitä, että terveysongelmat ja haitalliset tottumukset kasautuvat jo nuoruudessa niihin ryhmiin, jotka sijoittuvat aikuisena alempiin koulutus- ja sosiaaliryhmiin, paneeli tiivistää.

Paneeliin kuului muiden muassa lääkäreitä, terapeutteja, kansanedustajia ja toimittajia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat