Mainos

Pidennetty isyysvapaa kiinnostaa hyvätuloisia

Tutkijan mukaan bonusvapaan käyttö yleistyisi, jos vanhemmat voisivat vapaasti päättää, milloin isä pitää pidennetyn isyysvapaansa.

Kelan raportin mukaan pidennettyä isyysvapaata käyttää seitsemän prosenttia isistä. Pidennetty vapaa kiinnostaa etenkin hyvin koulutettuja ja hyvätuloisia miehiä. Myös heidän puolisonsa ovat keskimääräistä paremmin koulutettuja. Tietoliikenne-, rahoitus- ja vakuutusalalla sekä liike-elämässä toimivat isät pitävät muita useammin pidennettyä isyysvapaata.

Kelan vastaavan tutkijan Pentti Takalan mukaan bonusvapaan käyttö yleistyisi, jos vanhemmat voisivat päättää vapaasti, milloin isä pidennetyn isyysvapaansa käyttää. Jos äiti haluaa jäädä hoitovapaalle heti vanhempainloman jälkeen, isän on vaikea pitää pidennettyä isyysvapaataan.

Hakalan mielestä bonusvapaa suosii nyt hyvätuloisisia ja hyvinkoulutettuja perheitä, joiden äiti palaa töihin heti vanhempainvapaan loputtua.

Isä saa nk. bonusvapaata, jos hän käyttää vanhempainvapaasta kaksi viimeistä viikkoa. Tällöin isä saa jatkoksi 12 päivän ylimääräisen isyysvapaan. Näin hän voi hoitaa lasta yhtäjaksoisesti kuukauden kotosalla.

Viime vuonna pidennetylle isyysvapaalle jäi kaikkiaan 4000 miestä. Määrä kaksinkertaistui vuoteen 2003 verrattuna.

Bonusvapaa tuli käyttöön vuonna 2003. Bonusvapaata käyttävät isät pitävät yleensä myös perinteisen 18 vuorokauden isyysvapaan. Tämän isä pitää silloin, kun äiti on äitiys- tai vanhempainlomalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.